6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Nevşehir'de kültür sanat

Nevşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Gezi Edebiyatı Sempozyumu başladı. KIBATEK'in 2005 yılı başarı ödülü Kazakistan'ın dünyaca ünlü Şair ve Edebiyatçısı Muhtar Şahanov'a verildi.

Nevşehir Belediye Başkanlığı'nın organizasyonuyla Kıbrıs Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KİBATEK) ile Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen Gezi Edebiyatı Sempozyumu Nevşehir Dinler Otel'de başladı. Uluslararası Gezi Edebiyatı Sempozyumu'nun açılışında konuşan KIBATEK Başkanı İsmail Bozkurt, Türkologların çalışmalarını tanıtma ve destekleme amacıyla 1998 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan KIBATEK'in bugüne kadar 26 ülkede temsilcilik düzeyinde, Türkiye'de kurum ve KKTC 'de de vakıf olarak faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürdüğünü söyledi. Bozkurt, Türkçe ile yazılı eserleri sahiplenmeyi ana ilke edinen KIBATEK' in yakın bir gelecekte örgütlenmelerini daha fazla sayıda dünya ülkesinde sürdüreceklerini aktardı.

Bozkurt, düzenlenen bu sempozyumun Türkiye'de gezi edebiyatıyla ilgili olarak gerçekleştirilen en geniş kapsamlı etkinlik olması açısından da oldukça önem taşıdığını ifade etti. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul İnal'da, gezi yazılarının Ortaçağ'dan başlayarak daha çok Batı'da zengin birer kaynak olarak ortaya çıktığını aktararak, 13. yüzyılda Asya'yı baştan sona dolaşan Marco Polo'nun ilk akla gelen isimlerden biri olduğunu söyledi. Doğu ile Batı'nın tanıştığı Haçlı seferleri sırasında ve sonrasında gözleme dayanan, serüven, savaş ve dinsel motifli yazıların yanı sıra, Rönesans Çağı gezginlerinin Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimsel, toplumsal ve ekonomik yapısı üzerine yazdığı yazıların bugün için önemli birer belge konumunda olduğuna işaret eden İnal, özellikle Osmanlı döneminden başlayarak günümüze kadar süren gezi ve incelemelerle ilgili eserlerin Türk edebiyatına büyük katkıda bulunduğunu bildirdi.

Sempozyumun açılışında daha sonra KIBATEK'in 2005 yılı başarı ödülünü Kazakistan'ın dünyaca ünlü Şair ve Edebiyatçısı Muhtar Şahanov'a, KIBATEK Başkanı İsmail Bozkurt takdim etti. Muhtar Şahanov'da yaptığı konuşmada, günümüzde Rusya Federasyonu'nda 24 değişik dilin yok edildiğini söyledi. Bir dilin yok edilmesinin bir milletin yok edilmesi anlamına geldiğini ifade eden Şahanov, "Rusya Federasyonu'nda 1990'lı yıllardan günümüze 93 dil silinip gitmiştir. 2002 yılında yapılan bir araştırma da ise 26 dilin artık kullanılmadığı ve yok edildiği belirlenmiştir. Özbekistan,Türkmenistan ve Azerbaycan'da bu anlamda bir tehlike olmamasına karşın, bu ülkelerin dışında kalan tüm Rusya Federasyonu ülkelerinde büyük bir sorun bulunmaktadır. 9 milyonluk Kazakistan'da bile 3.5 milyon Kazak, kendi öz dili Kazakça'yı bilmemektedir" dedi.

3 gün süre ile devam edecek Uluslararası Gezi Edebiyatı Sempozyumu'na Hacettepe, Atatürk, Yakın Doğu, Galatasaray, Çukurova, Süleyman Demirel, Doğu Akdeniz Üniversitelerinden çeşitli enstitülerin başkan ve öğretim üyeleriyle birlikte Almanya, Macaristan, Ukrayna, Bulgaristan, Kazakistan, Azerbaycan, Polonya, Özbekistan ve KKTC'den tanınmış 50'yi aşkın edebiyatçı katıldı.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 19:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?