6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

35 yıldır halılara renk veriyor

Kapadokya bölgesindeki halı mağazalarında yerli ve yabancı turistlere satılan el dokuması halılar için, kasabalı kadınlar sabahları kazan kaynatarak kök boya işlemi yapıyor.

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya'da, bölgeye gelen turistlerin alış veriş yapabilecekleri çok sayıda irili ufaklı halı mağazası bulunuyor. Türk halılarının kendine has motif özellikleri ve halılarda kullanılan malzeme ile dokuma kalitesinin iyi olması, bölgeye gelen turistlerin bu halılara büyük ilgi göstermelerine neden oluyor. Halılar, mağazaların bulunduğu beldelerde yöredeki kadınlar tarafından dokunuyor. Günümüzde kullanılan sentetik boyaların aksine, el dokuması halılarda renkleri elde edebilmek için halen kök boya kullanılması dikkat çekiyor.

Kök boya işlemini yapmak için her sabah Nevşehir'in Göreme beldesinde çalıştığı halı mağazası bahçesindeki büyük kazanlarda su kaynatan 68 yaşındaki Şerife Sevin, daha sonra kaynayan suya içerisinde boya maddeleri içeren çeşitli doğal bitki ve tohumlar katıyor. Her istediği renk için farklı bir kazana farklı bitki ve tohumlar katan Şerife Şevin, daha sonra ise kazanlar yün iplikleri atarak renklerini almasını sağlıyor. 35 yıldır yaptığı bu işten halen büyük bir zevk aldığını belirten Şerife Sevin, "Doğal boya tabiatta bulunan çeşitli bitkilerin boya maddelerinden yararlanılarak üretiliyor. Bu boya maddeleri bitkilerin kök, gövde, yaprak, çiçek ve meyvelerinden elde ediliyor.Bunların bir kısmını taze bir kısmını ise kurutulmuş olarak kullanıyoruz. Örneğin boz rengi elde etmek için ağaç dalı, sarı rengi elde etmek için papatya, yeşil rengi elde etmek için ceviz yaprağı ve bordo rengini kızıl çam kabuğu ile adaçayını karıştırarak elde ediyoruz" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 11:56:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?