6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Alman milletvekili Nevşehir'de

Almanya Hıristiyan Demokrat Partisi Milletvekili ve Hukuk İşleri sözcüsü Jürgen Gehb, Nevşehir'e geldi. Gehb, Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye'ye bakış açısının dostça olduğunu belirterek, Türkiye'nin AB yolunun kapalı olmadığını söyledi.

Almanya Hıristiyan Demokrat Partisi Milletvekili ve Hukuk İşleri Sözcüsü Dr. Jürgen Gehb, beraberinde Konrad Adenaur Vakfı Türkiye Temsilcisi Frank Spengler ile birlikte Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Asım Çapacı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Alman milletvekili, burada Türkiye'deki yerel medyanın sorunları hakkında fikir alışverişinde bulundu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Alman milletvekili Gehb, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye bakışını ve Türkiye'nin AB şansını değerlendirdi. Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye'nin AB'ye imtiyazlı ortaklığından yana olduğunu ifade eden Gehb, bununla birlikte Merkel'in Türkiye'ye dostça ve samimi bir şekilde yaklaştığını söyledi.

Jürgen Gehb, "Angela Merkel'in Türkiye'ye karşı tavrı dostça ve samimi olmuştur. AB'ye üyelik süreci yolunda Türkiye'nin yolunu kesecek bir tavrı olmamıştır. Ayrıca zamansız sorularla Türkiye'nin yolunu kapatmamıştır. Üyelik sürecinde Türkiye'nin yolunu kesecek bir uygulamada bulunmamıştır. Uygulaması ahde vefa prensibine dayalı olarak, verilen sözlerin yerine getirilmesi şeklindedir. Merkel'in görüşü imtiyazlı ortaklık. Üyelik süreci sonrasında kesin üyeliğe kabul edilmesinden ziyade, ucu açık görüşmelerden yana tavır koymuştur. Türkiye'nin reformları gerçekleştirmesi sonrasında, ortaklık konusunda tekrar görüşülmesini istiyor. Çünkü 80 milyon nüfuslu Almanya olarak, vermiş olduğumuz kararı halkımızla birlikte vermemiz gerekiyor. Nüfusumuzu bu kararımızın arkasına alamazsak bizler de siyasiler olarak sorun yaşarız" dedi.

Alman milletvekili Jürgen Gehb, bu durumun Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmak gibi bir anlam taşımaması gerektiğini de ifade ederek, "Bu 'hayır' değildir. Her türlü ilişkilerde bir pazarlık süreci vardır. Otomobil alırken bile pazarlık yaparsınız ama sonuçta alır veya almazsınız. Türkiye'nin reformları yerine getirmesi lazım. Türkiye bu süreçte AB'ye belki 10 yıllık bir süre sonrasında üye olmak isteyip istemediğine karar verecek. Neticede yolun sonu kapalı değil. Bu sürecin sonunu beklemek gerekiyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 17:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?