6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Profesörden sigara uyarısı

ABD'deki Cleveland Clinic'in ünlü Türk Profesörü Murat Tuzcu, Türkiye'de salgın bir hastalık haline gelen kalp rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için sigaraya karşı tedbir alınması gerektiğini söyledi. Türkiye'de sigara içme alışkanlığının çok fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Tuzcu, sigara içen insanlarda erken ölüm ve kalp krizi riskinin de arttığını vurguladı. 

Nevşehir Kapadokya Dedeman Otel'de Türk Kardiyoloji Derneği tarafından düzenlenen toplantıya katılan ünlü Türk Profesörü Murat Tuzcu, Türk halkına sağlıklı yaşam ve kalp sağlığı konusunda tavsiyelerde bulundu. Türkiye'de sigara içme alışkanlığının oldukça fazla olduğuna ve bunun da kalp hastası sayısını her geçen gün artırdığına dikkat çeken Tuzcu, kalp rahatsızlıklarından korunmanın en etkili yolunun sigarayı bırakmak olduğunu kaydetti. 

Sigara içmeyen bir insanın sigara içilen bir odada bulunmasıyla da büyük zararlar görebildiğini ifade eden Prof. Dr. Tuzcu, sigarayı özellikle çocuklardan uzak tutmak için çaba gösterilmesini isteyerek, "Yaşam tarzı ve beslenmeden önce Türk halkına tavsiye edecek tek şey var. Bu yöntem, alınan tüm önlemlerden, ilaçlardan, yapılan ameliyatlardan çok daha etkili. Daha fazla hayat kurtarıcı olan tek şey sigarayı bırakmak. Günde 40 tane, yani iki paket sigara içen bir insanın erken ölme ve kalp krizi geçirme riski 14 kat artıyor.

 Çocuklarımızı sigaradan uzak tutmanın yollarını bulmalıyız. Sadece sigara içmemeniz yetmiyor, bulunduğuz odada sigara içilmiş ise siz de o sigaraya maruz kalıyorsunuz. Eğer biz memleket olarak salgın hastalık haline gelmiş kalp hastalığı ile mücadele etmek istiyorsak birtakım gerçekleri ortaya koymamız lazım. Sigara içmeden kalp rahatsızlığının önüne masrafsız bir şekilde geçmemiz mümkün" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2007 Pazar 14:54:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?