6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

ZMO'dan tarım eleştirisi

Sivas Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Muhammed Törnük, 2004 yılının başında uygulamaya konulan 'Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi'nin yürürlükte olup uygulamada yapılan yanlışlıklar nedeniyle oldukça sıkıntılı bir gelişim izlediğini ileri sürdü.

Törnük, yaptığı açıklamada, sıkıntılara rağmen özverili çalışmalar yapan ziraat mühendislerinin birçok bölgede başarılı sonuçlar aldıklarını kaydetti. İkinci yılını doldurmakta olan proje kapsamında, mevcut problemlerin çözümüne yönelik anlamlı çalışmalar üretilmediğini ve neticede sorunların karmaşık bir nitelik kazandığını belirten Törnük, projede görev alan ziraat mühendislerinin sıkıntıları ve çözüm yollarını dile getirdi.

Törnük, "Ziraat mühendisleri, oluşturulan bürokrasi nedeniyle zamanlarının önemli bölümünü 'yararsız işler' yaparak geçirmek zorunda bırakılmaktadır. Bu bağlamda 'şarta bağlı sözleşmeli' olarak çalışan Ziraat Mühendisleri, Bağ-Kur primleri ve gelir vergilerini ödemek için muhasebeci tutmak durumunda bırakılmakta, zaten düşük olan ve zamanında ödenmeyen maaşlarından, vergi ve prim dışında bir de 'muhasebeci ücreti' ödemek zorunda kalmaktadır. Projeye göre, projenin ikinci yılında yüzde 5, üçüncü yılında yüzde 10 oranında 'köy katkı payı' ödenmesi gerekmektedir.

Ancak zaten geçim sıkıntısı içerisinde olan köylüler, böyle bir ödeme için istekli davranmamaktadır. Bakanlığın 'Köy Katkı Payı'nın ödenmesini zorunlu tutması nedeniyle çoğu danışman katkı payını da kendi ücretinden ödemeye başlamıştır. 2006 yılında yapılacak ödemenin yüzde 10 oranına yükselmesiyle çoğu danışmanın mali geliri asgari ücret düzeyinin de altına inecektir.

Bütün yıl köyde ikamet eden danışmanlara yıllık izin dahi verilmemekte, kimi illerde zorunlu nedenlerle köyden ayrı kalan danışmanların ücretinden kesinti yapılmaktadır. Tüm bu yapı altında günü kurtarmaya yönelik 'politikalarla' çöküş içinde olan tarım sektöründe, danışmanların özverili çalışmaları anlamlı bir katkı niteliğine dönüşememekte, mühendis kimliğini yaşama yansıtamayan danışmanlar yaşadıkları ekonomik ve sosyal sıkıntılarla baş başa kalmaktadır" dedi.

Sivas ZMO Başkanı Törnük, sıkıntıların ortadan kaldırılması için yetkililerin konuya el atmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 20:40:03
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 14:04:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?