7
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Müze 'ulusallaşıyor'

AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, Çorum Müzesi'nin 'Ulusal Müze' kapsamına alındığını bildirdi.

AK Parti Çorum İl Genel Meclisi Grup Toplantısı'nda konuşan Milletvekili Kafkas, yeni düzenlemede yer alan ulusal müze konseptinde Çorum Müzesi'nin de bulunduğunu bildirdi. Kültür Bakanlığı, Gayri Menkul Eski Eserler Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescillenmiş olan yeni müze binasında, Arkeolojik ve Etnografik teşhir salonları olup, bu salonlar birbirinden bağımsız olarak düzenlendi.

Edinilen bilgiye göre Avrupa ülkelerindeki uygulama, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'de de uygulamaya konuyor. Bu sisteme göre, belirlenen ulusal müzelerin her türlü denetimi ve yönetimi bakanlıkta kalacak, müzelerin finansı, onarım ve bakım ihtiyaçları da bakanlık tarafından karşılanacak. 'Ulusal' sıfatını taşımayan müzeler de denetimi bakanlıkta kalmak şartı ile içinde arkeolojik eser bulunanlar valiliklere, etnografik eser bulunanlar da belediyelere devredilecek. Kurulacak olan 'Ulusal Müzeler'in yönetim kurulları olacak ve bu müzelerde üç sorumlu müdür ile bunlara bağlı personel görev yapacak. Kendilerine özel bütçeleri olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, 23 ilde 41 ulusal müze belirlediği ve bu müzeler arasında Çorum Müzesi'nin de yer aldığı öğrenildi. Ulusal müzelerin bulundurdukları eser sayısı, eserlerin değeri ve ziyaretçi sayısı gibi kriterler göz önünde bulundurularak seçildiği öğrenildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ulusal müze ilan ettiği yerler arasında; Ankara'dan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi, Etnografya Müzesi, İstanbul'dan Ayasofya Müzesi, Topkapı Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Konya'dan Mevlana Müzesi bulunuyor. Ayrıca Çorum, Aydın, Antalya, Gaziantep, Denizli, Çanakkale, Erzurum, Diyarbakır, Van illerinde bulunan müzeler de 'ulusal müze' olarak seçildi.

.
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 15:00:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?