8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Müzeler haftası kutlamaları

Müzeler Haftası kutlamaları nedeniyle Çorum'da bir tören düzenlendi. 

Hafta nedeniyle Çorum Müze Müdürlüğü'nde düzenlenen törende, müze tarihçesi hakkında konferanslar verilirken, jandarma ve emniyet teşkilatı ekipleri tarafından yakalanan eserlerin açılışı yapıldı. Programa Çorum Valisi Hüseyin Poroy, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Tuncer, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Vali Yardımcısı Murat Soylu, İl Kültür Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Sağlık İl Müdürü Fikret Purtul, müze görevlileri ve öğrenciler katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte Çorum Müzesi Müdürü İsmet Ediz, müzelerinin tarihçesi hakkında kısa bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında, Türkiye'de bulunan müzelerinin amaçlarını anlatan Ediz, Hitit Uygarlığı kalıntılarının bulunduğu Hattuşaş, Alacahöyük ve Şapinuva hakkında da çeşitli bilgiler verdi. Çorum'daki müzelerde 29 bin 251 adet eski eser bulunduğunu belirten İsmet Ediz, bu müzeleri geçen yıl 53 bin 300'ü yerli 30 bin 762'si yabancı olmak üzere toplam 84 bin 62 turistin ziyaret ettiğini söyledi. 

İsmet Ediz'in ardından konuşan arkeolog Dr. Önder İpek, "Kültür Varlığı Kaçakçılığı" adlı sunumunu yaptı. Sunumunda ülkemizden çıkarılan tarihi eserlerinin yurt dışına kaçak yollarda götürüldüğünü ve oralarda sergilendiğine dikkat çeken İpek, yasal yollardan tekrar ülkemize getirilen eser hakkında da çeşitli bilgiler verdi. 

Çorum sınırları içerisinde ele geçirilen kültür varlıklarının ele geçirilmesinde emekleri geçen jandarma ve polis teşkilatına teşekkür belgelerinin verilmesi ile devam eden etkinlikte, Vali Hüseyin Poroy, Jandarma Üstçavuş Barış Genç ve Kaçakçılık Şube Müdürü Mehmet Ali Çevik'e teşekkür belgesi verdi. 

Etkinlikte daha sonra, Çorum Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu. Program, verilen kokteylin ardından sona erdi.
.
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2006 Perşembe 21:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?