3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Festivali fırsat bilip yarıştılar

29. Uluslararası Giresun Aksu ve Fındık Film Festivali kapsamında, Aksu Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü festival alanında saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve ada etrafında dolanma gelenekleri sembolize edildi. 

Festival alanında geleneklerin sembolize edilmesine Vali Şükrü Kocatepe, Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Özkan, KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, AK Parti Giresun Milletvekilleri Ali Temür, Hasan Aydın ve Adem Tatlı, Kosova ve Bulgaristan Halk Dansları toplulukları ile 10 bine yakın vatandaş katıldı. 

Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, yaptığı konuşmada, Aksu Festivali'nin yörede 4 bin yıldır gerçekleştirildiğini hatırlattı. Festival geleneklerinin saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve adanın etrafından dolaşma olduğunu ifade eden Yüksel, "Atalarımızdan kalma bu miras, baharın gelişi ve tohumun yeşermesini, ürünün bereketini ve bolluğunu, halkımızın tuttuğu dileğin bugünde kabulünü, derdin belanın denize dökülmesini, soyun sürdürülmesini ve ocağın kutsallığını simgelemektedir. Festival tüm insanlığa, barış, kardeşlik, dostluk ve dayanışma sağlamakta, ataların gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarmaktadır" dedi. 

Konuşmaların ardından Vali Kocatepe, Belediye Başkanı Yüksel, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Özkan, KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, AK Parti Giresun Milletvekilleri Ali Temür, Hasan Aydın ve Adem Tatlı, festivale katılan yabancı konuklar ve vatandaşlar, dilek tutarak 3 kez saç ayaktan geçti, Aksu Deresi'ne 7 çift ve 1 tek taş attı. Festivale katılan vatandaşlar daha sonra teknelere binerek Giresun Adası çevresini dileklerinin yerine gelmesi için turladı. 

Festivale katılan yerli ve yabancı halk dansları ekipleri, Giresunlular'a kendi oyunlarından örnekler sunarken, öğleden sonra da Giresun Kalesi'nde halk dansları gösterileri ve müzik şöleni gerçekleştirildi.
.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2006 Cumartesi 18:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?