3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

25 yıldır bitmeyen cami

19. Yüzyılın yetiştirdiği önemli din alimlerinden olan Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi adına Gümüşhane'de yaptırılan Cami ve Külliye 25 yıldır bitirilemiyor. Gümüşhanevi Hazretleri adına kurulan vakfın başkanı Erkan Kocatürk, "Cami ve külliyemiz gönül dostlarının yardımını bekliyor" dedi.

Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Vakfı Başkanı Erkan Kocatürk, Gümüşhane'nin yetiştirdiği ve 19. Yüzyılın önemli din alimlerinden olan Gümüşhanevi Hazretleri adına yaptırılacak külliye için 1987 yılında dernek kurduklarını, dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal'ın ziyaretinde cami ve külliye için yardım talep ettiklerini, Özal'ın da 'vakfa çevirirseniz yardım edebiliriz' sözü üzerine derneği vakfa çevirdiklerini hatırlattı. Kocatürk, "Cami ve Külliyenin karkası hemen hemen bitmiş durumdadır. Ancak içerisinde yer alan kütüphane, oturma odaları, cami ve çevre düzenlemesi için maddi desteğe ihtiyacımız var. Gönlü zengin, gönül dostlarını cami ve külliyenin bitirilmesi için yardıma çağırıyorum. Bağlarbaşı Mahallesi'nde yaptırdığımız bu dev eser için destek bekliyoruz" dedi.

Asıl adı Ahmet bin Mustafa bin Abdurrahman el Gümüşhanevi olan Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi, Gümüşhane'nin Emirler Mahallesi'nde 1813 yılında dünyaya geldi. Gümüşhanevi'nin 10 yaşındayken ticaret maksadı ile Trabzon'a göç eden ailesiyle birlikte buraya gittiği biliniyor.

Gümüşhanevi'nin, ağabeyinin askere gitmesiyle birlikte yalnız kalan babasına, mağazasında bir süre yardımcı olduğu, daha sonra amcası ile ticaret için İstanbul'a gittiği, tam bu sırada ağabeyinin ailesinin yanına döndüğünü haber alması üzerine memleketine dönmeyerek, ilim ve irfan tahsilini ikmal etmek üzere İstanbul'da kaldığı belirtiliyor. Gümüşhanevi, İstanbul'da uğradığı ilk ilim merkezi Beyazıd Medresesi'nde bir velinin manevi murakabesinde 'Hikmet, Ahbar, Tasavvuf ve Fen' gibi akli ve nakli ilimleri öğrendi.

Daha sonra Mahmutpaşa Medresesi'ne giderek, mezkur medresenin sol sırasındaki en sonuncu hücreye yerleşerek burada kendisini ilme verdi. Mahmutpaşa Medresesi'nde bir müddet derslerine devam eden Gümüşhanevi'nin başarısı üzerine zaman zaman hocalarına vekaleten, onların izniyle, arkadaşlarına ders vermeye başladığı, icazet almadan önce akaid dersi okuttuğu da verilen bilgiler arasında. İcazet aldıktan sonra her gün Beyazıd Medresesi'nde müderrisliğe başlayan ve gittikçe ders halkasını genişleten Gümüşhanevi, geceli gündüzlü 30 yıl sürecek olan, ilmi eserler tertip ve telifi ile yayın hayatına başladı.

1863 yılında kendisine tahsis edilen gemi ile İstanbul'dan Hicaz'a giderken İskenderiye'de 13 gün kalarak evliya ve enbiya kabirlerini ziyaret etti. Sultan Abdülaziz tarafından, o zamanlar Osmanlı Devleti'nden ayrılarak müstakil bir Mısır peşinde koşan Mısır Hıdivlerini yumuşatmak ve halkını İstanbul'a bağlamakla görevlendirilmişti. Hac dönüşü Mısır'da 3 yıldan fazla kalan Gümüşhanevi Hazretleri Kahire'de, Nasırriyye ve Cami'ul-Ezher Üniversite ve camilerinde Ramuz okuttu.

Yedi defa Ramuz'u hatmettirdiği ifade edilen Gümüşhanevi'nin, 200'den fazla talebesi bulunduğu söyleniyor.
Rize, Trabzon'un Of İlçesi'ne bağlı Uğurlu Beldesi, Bayburt ve İstanbul'da kütüphaneler yaptıran Gümüşhanevi Hazretleri Anadolu'da kurdurduğu kütüphanelere 18 bin cilt el yazması değerli kitap bağışladı. Of İlçesi'nin Uğurlu Beldesi'nde 1867 yılında bir kütüphane yaptırdı. 27 eseri bulunan Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri 13 Mayıs 1893 yılında hayata gözlerini yumdu. Vasiyeti üzerine İstanbul Süleymaniye Camii avlusunda, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi yanına defnedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 12:50:36
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 12:53:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?