7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'Göçü üniversite durdurur'

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre ortaya çıkan Gümüşhane ilinin nüfusunun azaldığı gerçeğinin sürpriz ve yeni bir olgu olmadığını belirterek, kurulacak Gümüşhane Üniversitesi’nin göçü durduracağını söyledi.

Prof.Dr. Bektaş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, vatandaşlar arasında üzüntüyle karşılanan Gümüşhane'den büyük kentlere göç olayını bu yıl kurulacak olan güçlü Gümüşhane Üniversitesi ile durdurmak mümkün olduğunu, buna inanmanın başarmanın ilk şartı olduğunu ifade etti.

Prof.Dr. Osman Bektaş, açıklamada şunları kaydetti: “Yaklaşık son yüzyılda uygulanan başta tarıma, hayvancılığa, sanayiye ve turizme bağlı kalkınma planlarından olumlu sonuç alamayan Gümüşhane ili Türkiye'nin en geri kalmış illeri arasında yer almıştır. Bunun doğal sonucu olarak da ilimiz hızla büyük kentlere göç vermeye devam etmektedir. Başka deyişle geri kalmış bir ilden daha gelişmiş illere göç etmek doğal bir olaydır. Gümüşhane'nin gelişmesinde bu güne dek uygulanmayan alternatif kalkınma modeli veya göçü durdurma yöntemi üniversite şehri olmaktan geçer. çünkü günümüzde artık üniversiteler topluma hizmet üretimi açısından pasif rolden aktif olma rolüne geçmektedir. “

Bektaş açıklamasında önerilerini şöyle sıraladı: “Bu bağlamda tüm dünyadaki üniversiteleri gelişmişlik durumlarına göre üç sınıf altında toplamak mümkündür. 1- Eğitim ve öğretim üniversiteleri (Pasif üniversiteler öğrencisi fazla öğretim elamanı az olan az gelişmiş üniversiteler. ) 2- Araştırma üniversiteleri (öğrencisi az öğretim elamanı fazla olan gelişmiş üniversiteler) 3- Hizmet sunan üniversiteler (Aktif üniversiteler araştırmacı öğretim elamanı fazla olan çok gelişmiş üniversiteler. ) Gelişmiş aktif üniversitelerin büyük illerde, az gelişmiş pasif üniversitelerinde küçük illerde bulunduğunu dikkate alırsak illerin gelişmesinin üniversitelerin gelişmesine bağlı olduğu sonucu ortaya çıkar. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin birim hücresini oluşturan Gümüşhane Mühendislik Fakültesi vizyon ve misyon açısından topluma hizmet sunmayı veya aktif olmayı her zaman kendisine ilke edinmiştir. Özetle Gümüşhane ilinin gelişmesi bu yıl kurulması ön görülen Gümüşhane Üniversitesine ve onun hızla gelişmesine bağlıdır.

Günümüzde kanunla kurulan üniversiteler gelişmelerini sadece devlet imkanlarına bağlamamakta farklı kaynaklar aramaktadırlar.

Bu kaynaklarda:
l- Yerel kaynaklar ( iş adamlarının ve sanayicilerin ve hayırsever vatandaşların katkıları ).

2- İç dinamikler ( döner sermaye, proje üretimi, danışmanlık v.b ).
Kuşkusuz yerel kaynaklar sınırsız ve sürekli değildir. Bu bakımdan gelişmiş üniversiteler kendi kaynaklarını iç dinamikleri ile sağlamalıdır. Bu koşullar dikkate alındığında kurulma aşamasında olan Gümüşhane Üniversitesi için üç yol haritası oluşturmak mümkündür.

A- Hükümetin kuracağı küçük illerdeki' Üniversite Şehri 'modeline dahil olabilmek. Bunun için güçlü bir kamu oyu oluşturmak

B- Yeni kurulacak üniversiteyi güçlü bir' Eğitim Vakfı' ile desteklemek.

C- Hükümetin vereceği katkı yanında sürekliliği olan' Yerel Kaynaklar' oluşturmak.
Eğitim vakfı veya yerel kaynaklarla güçlendirilmiş Gümüşhane Üniversitesi çevre üniversiteleri ile rekabet edebilecek, öğrenci ve öğretim elamanlarınca tercih edilebilir prestij li bir üniversite olabilecektir. 'Sonuç olarak fakülte, yerel yönetim halkın ve basının koordineli çalışmaları ile kurulması ön görülen Gümüşhane Üniversitesini güçlü, rekabetçi, hizmet sunabilir bir üniversite durumuna getirmek Gümüşhane'nin gelişmesinde ve nüfus atışında atılan ilk adım olacak ve göçü durduracaktır. Bu konuda yılgınlığa ve karamsarlığa gerek yoktur.”

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 15:23:08
Güncelleme :26 Ocak 2008 Cumartesi 10:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?