5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Alüminyum hastalık kaynağı

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü, alüminyum kapların başta alzheimer hastalığı olmak üzere kemik erimesi, zeka geriliği ve kansere neden olduğunu bildirdi.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Alüminyum kaplar ısıyı son derece ıyi iletmesine rağmen zararları araştırma yapıldıkça ortaya çıkmaktadır. Alüminyum diğer pek çok metalde olduğu gibi temas ettiği besine geçebilir. Asitli besinlerle temasta bu geçiş daha fazla olmaktadır. Son yıllarda alüminyumun alzheimer hastalığının oluşumunda etken olduğu konusunda araştırma yapılırken, bu hastaların beyin dokusunda yüksek miktarda alüminyum birikimi olduğu tespit edilmiştir.

Besinlerde alüminyum artması için çok gerekli olan kalsiyum demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin vücuda yarayışlılığını azaltır. Bu nedenle alüminyum kaplarda hazırlanan yemekleri tüketenlerde başta alzheimer hastalığı olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği; hatta kansere bile neden olabileceği araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Alüminyumların yüzeyi daima onu koruyan bir oksit tabakayla kaplıdır. Bu nedenle bu kapların telle ovulması doğru değildir.

Asit ve alkali özellik içeren temizlik materyalleri de bu tabakayı etkiler. Özellikle asitli maddelerin kap içerisinde fazla bekletilmeleri koruyucu tabakanın zarar görmesine neden olmaktadır. Oksit tabakası delinmiş ve dip kısmında siyahlıklarla görünmeye başlamış kapları kesinlikle kullanmayınız" denildi. Vücuda fazla alınan alüminyumun beyinde birikerek zeka geriliğine neden olduğunun kaydedildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Özellikle koruyucu tabakası delinmiş dip kısmında siyahlıklar görünmeye başlamış olan alüminyum kaplan sağlığınız için altın. Daha sağlıklı bir hayat için krom cam ve toprak gibi kapları tercih edin. Kilden yapılan toprak kaplar ısıyı iyi iletir, geç soğurlar. Toprak kaplar besindeki asit ve alkaliden etkilenmez. Bu açıdan sağlıklıdırlar. Ancak yüzeylerinde çatlak oluşursa buralarda mikroorganizmalar barınabilir. Toprak kaplar kullanıldıktan sonra çok iyi yıkanıp kurulanması gerekir. Bazı toprak kapların yüzeyi sırla kaplıdır. Sır yüksek ısıda yapılmışsa sırdan yemeğe kurşun, kadmiyum gibi zararlı maddeler geçebilir. Bu nedenle bu kaplar besin saklamada kullanılmamalıdır."

.
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2006 Cuma 13:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?