3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Anız yakmak toprağı çölleştiriyor

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak, anız yakmanın toprağı çölleştirdiğini, her yıl hasat sonu çiftçiler tarafından toprak yüzeyinde kalan sapların yakılması sonucu bir çok mikroorganizmanın da yok olduğunu söyledi.

Anız yakıldığında toprak yüzeyinde aşırı dereceye ulaşan bir sıcaklık oluştuğunu hatırlatan Gümüşhane Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak, "Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirir, topraktaki bir çok faydalı organizma ve solucan gibi küçük canlılar yanarak ölürler. Anız yakılmasıyla toprak üzerindeki organik madde de yanmakta, makro ve mikro besin maddeleri yok olmaktadır" dedi.

Kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile organik maddenin hızla azaldığı toprakta karbon - azot oranının olumsuz etkilendiğini vurgulayan Çolak, "Anız yakılan tarlalara ekilen ayçiçeği, buğday, patates, mısır, pamuk, şeker pancarı, kavun, karpuz gibi bitkilerde yetişme döneminde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, kükürt, molibden, bor, demir gibi bitki besin maddesi noksanlığı çok sık olarak görülmekte ve bitkiler normallerine göre daha kısa, sarı ve cılız kalmakta, kolayca hastalıklara yakalanmakta ve verimleri çok düşmektedir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 12:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?