5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Bakü Cehyan'da önemli bitkiler

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın geçtiği illerin coğrafyasında yer alan önemli bitki alanları tespit ediliyor. 

Konu ile ilgili olarak Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz'ı ziyaret eden proje yetkilisi İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neriman Özhatay, yaptığı açıklamada, "Bin 760 kilometre uzunluğundaki boru hattı güzergahı, Bakü'den başlayarak Ceyhan'da Akdeniz'e ulaşmaktadır. Boru hattının bin 76 kilometresi Türkiye toprakları içerisinde yer almaktadır. Hattın inşaatı ve işletilmesiyle ilgili olarak aldığı önlemlerin yanı sıra boru hattının geçtiği yörelerin doğasına ve biyolojik çeşitliliğine ilave yararlar getirmek amacıyla çevresel projeler yürütülmektedir. Boru hattının geçmekte olduğu iller, bitki örtüsü bakımından bölgedeki üniversitelerde görevli deneyimli bilim adamları tarafından inceleniyor" dedi. 

Prof. Özhatay, ülkemizin önemli derecede doğal bitki zenginliğine sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye yaklaşık 3 bini endemik 9 bin 40 çiçekli bitki türü ile dünyanın ılıman kuşağındaki ülkeleri arasında en zengin floraya sahip ülkedir. 350'den fazla tür uluslararası tıbbi ve aromatik bitki ticareti için doğadan toplanmakta, 200 kadar yumrulu ve soğanlı doğal bitki türü ise bahçecilikte süs değeri taşımaktadır. Türkiye'nin doğal bitkileri yüzyıllardır dikkati çekmekte ve doğadan toplanmaktadır. Ancak artan tüketim ve habitat kaybı sonucunda 4 bin 500'ün üzerinde bitki ulusal ölçekte nadir, birçoğu ise küresel ölçekte tehlike altında olarak listelenmiştir. Ülkemizin henüz yeterince iyi tanınmamış olan bu büyük zenginliği, önemli bölümü bu az tanınmışlıktan kaynaklanan aşırı tehditlerle karşı karşıyadır. Önemli bitki alanlarımız plansız gelişme ve yapılaşma, yasa dışı toplama, yanlış otlatma, sürdürülebilir olmayan tarım ve ormancılık politikaları gibi etkenlerin baskısı altındadır. Gümüşhane il sınırları içinden geçen boru hattı nedeniyle şirket bu bölgede bulunan bitki türlerini tanımlayarak, önemli bitki alanlarını tespit etmek için çalışmaktadır. Bu çalışma esnasında Gümüşhane florasında yetişen (Fritillaria Alburyana) pembe ters lale ve diğer bitkiler tespit edildi. Çalışmalarımız bittiğinde Gümüşhane'de ilgili taraflara bilgilendirme toplantısı yapılacak" 

Konuyla ilgili olarak konuşan Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz ise, "Ülkemiz florasındaki bu olağan üstü zengin çeşitlilik içerisinde ilimiz florasındaki önemli bitkilerin tespit edilerek ekonomiye kazandırılması çok önemli. Artan dünya nüfusu ve sanayileşmeyle birlikte doğal kaynaklara duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artmakta ve insanları bu kaynaklardan yararlanma imkanlarını araştırmaya sevk etmektedir. İlimiz bu doğal kaynaklar ve özellikle bitkisel kaynaklar bakımından oldukça zengindir. Bunları gelecekte ekonomiye kazandırmak için gerekli çalışmalar yapılacaktır" diye belirtti.
.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2006 Cumartesi 20:25:03
Güncelleme :14 Haziran 2006 Çarşamba 09:44:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?