5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Dekan Bektaş'tan uyarı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bektaş, düzenlediği basın toplantısında, Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan tek yol olan Gümüşhane-Trabzon Karayolu’nun 10. kilometresindeki Mescitli mevkiinde heyelanın devam ettiğini söyledi. 

Dekan Prof. Bektaş, Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü adına Yardımcı Doç. Dr. Zafer Aslan, Abdurrahman Dokuz ve Şener Ceryan ile birlikte Mescitli Heyelanlı Bölgesinde incelemelerde bulunduklarını belirtti. 

Geçen yıl Temmuz ayında bu bölgede heyelanın ilk hareketliliğinin yaşandığını ifade eden Dekan Prof. Dr. Osman Bektaş, “Yaptığımız incelemede bölgede heyelanın aktif şekilde devam ettiğini gözlemledik. Yaklaşık 6 milyon metreküplük bir alanın her an kayma olasılığı vardır. Bu nedenle şu anda kullanılan servis yolunun tehlikeli olduğu gerekçesi ile heyelan tehlikesi altında bulunan karayolunun kış aylarında kontrollü olarak ulaşıma açılması bölgede yeni bir Çatak Faciası'nın yaşanmasına neden olabilir.” dedi. 

Gelebilecek büyük kitle kayması Harşit Çayı'nda heyelan gölü oluşmasına neden olacağını da dile getiren Dekan Prof. Bektaş “Önümüzdeki yağış ve kış mevsiminde kırık ve çatlaklarda biriken su, kitle hareketini kolaylaştırıcı ve tetikleyici rol oynayacağından dolayı kitle hareketi riski büyüktür. Kitle hareketi riski nedeniyle servis yolundan trafik akışı devam etmeli, eski yol kontrollü olsa da trafiğe açılmamalıdır.” açıklamasında bulundu. 

Prof. Bektaş, gelebilecek kitlenin yaklaşık 6 milyon metreküp olduğunu da hatırlatarak şöyle dedi: ” Bu kütlenin gelmesi halinde Harşit üzerinde heyelan gölü oluşmasına neden olacaktır. Bu da çevre mahallelerde oldukça büyük bir tehlike demektir. Yetkililerin bu olasılığı gözönüne alarak gereken tedbirleri almalıdırlar.” 

Prof. Bektaş, basın mensuplarına yaptığı bu açıklamadan sonra jeoloji mühendisliği bölümünde öğrenim gören öğrencilere heyelan bölgesindeki inceleme ve tespitlerini sinevizyon eşliğinde ders konusu olarak anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 17:15:31
Güncelleme :8 Ekim 2006 Pazar 11:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?