2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Dernek yöneticilerine seminer

Gümüşhane Valiliği Dernekler Müdürlüğü'nce il genelinde faaliyet gösteren 137 dernek temsilcisine bir seminer verildi.

Valilik toplantı salonundaki seminere Vali Veysel Dalmaz, Vali Yardımcısı Cengiz Ünsal, İl Dernekler Müdürü Minhaç Mazlumoğlu ve dernek yetkilileri katıldı. Seminerde dernek yetkilileri, derneklerinin tüzük ve amaçlarında yazılı olan görev ve sorumlulukları çerçevesinde mevzuat gereği yapmaları gereken çalışmalar konusunda ve AB uyum yasaları çerçevesinde yapılan yeni düzenlemeler, Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu, Yardım Toplama Kanunu, Dernekler Yönetmeliği, Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik konularında bilgilendirildi.

Kapasite geliştirme toplantısında bir konuşma yapan Vali Veysel Dalmaz, AB'ye giriş sürecinde sivil toplumun yapılandırılmasındaki görev ve sorumluluklar açısından derneklerin önemli görevleri olduğunu hatırlattı. Vali Dalmaz, "Derneklerle ilgili düzenlemeler AB ile ilgili olarak uyumlu hale getirilmiştir. Dernekler bir toplumun sosyal çekirdeğini oluşturmada, yönlendirmede, hizmetlerin götürülmesinde aktif olarak ön plana çıkmaktadır. Ülke ve il çapında karşılaştığımız derneklerin çoğunluğu hayır dernekleri, sosyal yardım dernekleri olarak hizmet vermektedir. Amacı olumlu olan her türlü dernek hem yeni mevzuata uygun hem de ilimize ve çevremize katkı sağlayacak şekilde faaliyet yürütmek zorundadır. Bu konularla ilgili olarak İl Dernekler Müdürlüğü sizlerin emrindedir" dedi.

"Yaptığımız sivil toplum kuruluşu faaliyetlerini iyi biçimde organize etmek durumundayız ve bunu halkla bütünleşerek yapmak mecburiyetindeyiz" diyen Vali Dalmaz, halktan kopuk dernekçilik faaliyetinin sadece 'ben yaptım oldu' düşüncesinin hayata geçirilmesinden ibaret olacağını söyledi. Vali Dalmaz, şöyle devam etti:

"Tabandan gelen dernekçilik bir anlam ifade eder. Derneklerde katılımı en üst seviyede tutmanız gerekir. İşlevlerini yitiren derneklerin yeniden işlevsellik kazanmaları gerekir. AB fonları ile ilgili olarak bazı hibe fonları var. Bu fonların ülkemize kazandıracağı çok kaynak var ama bu potansiyeli harekete geçirecek bir proje üretemiyoruz. Derneklerimizin herbiri uğraşı alanları itibariyle bu hibe fonlarından yararlanacak durumdadır. Sivil toplum kuruluşları bu tür projelere önderlik etme durumundadır. Bu eğitim mevzuatı size bilmediğiniz konularda bir katkı sağlayacak."

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 13:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?