5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Devletin koyunları kuzuluyor

Gümüşhane'de kırsal kesimde Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında 2005 yılında 500 aileye hane başı verilen 20 koyun bir koç, vatandaşların yüzünü güldürmeye başladı.

Merkez ilçe başta olmak üzere Kelkit, Köse, Şiran, Kürtün ve Torul ilçelerinde kooperatifler aracılığıyla dağıtılan 10 bin koyun ile yörede hayvancılığa büyük bir destek sağlandı.

Yetkililer, ilin ekonomik açıdan kalkınmasını amaçlayan SRAP il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından hazırlanarak geçen yıl uygulamaya konulmasıyla yörede süt üretimi ve koyunlardan sağlanan yün aile ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Yetkililer, "Aile başı verdiğimiz 20 koyun ile 1 koç vatandaşlarca iyi bakıldığı takdirde 5 yıl sonra en az 500 koyun oluyor. Bundan da dağıtılan 10 bin koyunun 5 yıl sonunda en az 300 bin adedi bulmaktadır. Bu da süt ve yün açısından aile ekonomisi yanında ilin ekonomisine sağlayacağı girdi milyarlarca lirayı bulmaktadır" dedi.

VATANDAŞLAR ÇOK MUTLU

Öte yandan, geçen yıl Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz'ın da katıldığı törenle Torul İlçesi'ne bağlı Gümüştuğ köyünde dağıtılan koyunların kuzulamaya başlaması vatandaşların yüzünü güldürüyor. Bin 500 koyunun dağıtıldığı köyde kooperatif aracılığıyla koyun ve koç alan İrfan ve Kani Yılmaz kardeşlerin koyunlarının kuzu sayısı 20'yi buldu. Yılmaz kardeşler, devletin kendilerine sağladığı destekten çok memnun olduklarını belirterek, "Devletin bize verdiği koyunlarımız için modern bir ahır yaptık. Sağlıklı bir ortamda doğum yapmaları için 15 günde bir ahırı kireçle dezenfekte ediyoruz. Koyunlarımızı aldığımız zaman yetkililer bize hamile olduklarını söylemişlerdi, doğru da çıktı. Köyümüzde bir koyunun ikiz doğum yaptığı da oluyor, ancak, bizimkilerde bugüne kadar ikiz doğum yapan koyun olmadı. 6 ay önce aldığımız koyunlar birer birer kuzuluyor. Bizler de onlara gözümüz gibi bakıyoruz" diye konuştu.

Kani ve İrfan Yılmaz kardeşler, koyunları hatta kuzuları bile satmayı düşünmediklerini belirterek, "Köyümüz koyun yetiştiriciliği açısından çok elverişli. Aldığımız koyunları iyi bakarak bir sürü haline 500 hatta bin adede çıkarmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Koyunların kuzulama günleri olması sebebiyle doğum yapmalarını bekleyen Yılmaz kardeşlerden Kani Yılmaz, "Koyunlarımızdan bir tanesinin doğumu sırasında kuzusunu cansız olarak dünyaya geldiğini gördüm. Hemen elime alarak ağzını açtım ve içerisine hava üfledim. Canlanınca çok sevindim. Onları doğumda da yalnız bırakmıyor, doğan kuzuların da sağlıklı olması için çaba harcıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 16:16:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?