3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Erkeksiz salonda erkeklere çağrı

Türkiye'de 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 71. yıldönümünde Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi Başkanlığı tarafından bir toplantı düzenlendi.

Erkek dinleyicilerin bulunmadığı toplantıda konuşan Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Yönetim Kurulu üyesi Esin Saraçoğlu, "Beyler, hayatınız boyunca bir kadına muhtaç olduğunuzu unutmayınız" dedi.

Gümüş Otel'de düzenlenen ve çok sayıda bayanın katıldığı toplantıda konuşan derneğin yönetim kurulu üyesi Esin Saraçoğlu, salonda olmamalarına rağmen erkeklere seslenerek, "Beyler, hayatınız boyunca bir kadına muhtaç olduğunuzu unutmayınız" diyerek başladı. Halen Türkiye'de "çocuğu olmadığı" veya "erkek çocuk dünyaya getirmedi" diye küçümsenen, horlanan ve "isteği dışında üstüne kuma getirilen" kadınların bulunduğunu hatırlatan Saraçoğlu, "Okuma hakkını kullanmak isteyen kız çocuklarımız yok mu? Hala devam eden töre cinayetleri yok mu? Hala bazı yörelerimizde erkek ve kız çocuklarını eşit olarak mirasçı görmeyen ailelerimiz yok mu?" dedi.

5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildiğini anımsatan Saraçoğlu, "Bu kanunla kadınla erkek arasında toplumsal ve ekonomik alanda tam bir eşitlik sağlamıştır. Kadının her mesleğe girmesine imkan vermiştir. Aile hayatında eşler arasında eşitlik getirilmiş, esas olan tek kadınla evlilik yasallaşmıştır. Boşanma hakkı kadına da verilmiş, aile toplumun temeli olarak kabul edilerek korunmuş, çocukların iyi yetişmeleri için ana-babaya yükümlülükler verilmiştir. Çok ciddi bir müessese olan aile kurma devletin denetimi altına alınmıştır. Mirasta kız ve erkek çocuklar arasındaki adaletsizlik kaldırılmıştır" diye konuştu.

Saraçoğlu, bizleri dünyaya getirmek için çile çeken, gecesini gündüzünü vakfeden bir annenin olduğunu dile getirerek, "Yetişme çağınızda her konuda yardımınıza koşan, hayatınızı kolaylaştıran kız kardeşinize, evlatlarınıza ana, size eş olan hanıma, yaşlılıkta, kız çocuklarınızın bakımına muhtaç olduğunuzu unutmayınız" diyerek tavsiyede bulundu.
Toplantıda daha sonra müzik eşliğinde şarkılar ve türküler söylendi.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 14:05:28
Güncelleme :5 Aralık 2005 Pazartesi 14:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?