3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Gelenek turizme kazandırıldı

Başka köylülerin öğrenmemesi için dışarıya kız vermeyen Gümüşhane'nin Dölek Köyü'nde 'Gudu' geleneği artık il turizmine katkı sağlayacak. Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz'ın talimatı ile Dölek Köyü'ne kurulan toprak kap atölyesi törenle hizmete açıldı.

Sadece Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Dölek Köyü'nde yapılan ve halk arasında 'Gudu' olarak adlandıran toprak kaplar artık kurulan modern atölyede üretilecek. Başka köylüler bu geleneği öğrenmesin diye dışarıya kız vermeyen Dölek Köyü'nü geçtiğimiz temmuz ayında ziyaret eden Vali Veysel Dalmaz'ın, geleneği il turizmine ve il ekonomisine kazandırmak amacıyla başlattığı proje Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce hayata geçirildi.

Dölek Köyü'ne kurulan toprak kap atölyesini açmak için köye giden Vali Veysel Dalmaz, 'Dölek Köyü Halk Oyunları Ekibi' tarafından karşılandı. Yaşları 45'in üzerinde olan halk oyunları ekibinde yer alan Rasim Korçil, Ziya Ayvaz, Resul Çardak, Necip Çırak, Bayram Arı, Davut Ayvaz ve Süleyman Ayvaz'ın sergilediği yöresel halk oyunlarını çok beğenen Vali Dalmaz ve beraberindekilere daha sonra toprak kaplarda pişirilen yemeklerden ikram edildi. Kaplarda pişen yemekleri çok beğendiğini belirten Vali Dalmaz, "Güzel bir iş yaptık" dedi.

Vali Veysel Dalmaz, beraberindekilerle birlikte yıllardan beri öğrencisizlik nedeni ile kapalı bulunan ancak Halk Eğitim Müdürlüğü'nce toprak kap atölyesine dönüştürülen ilköğretim okulunda yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek üretilen toprak kaplar hakkında yetkililerden ve çalışanlardan bilgi aldı.

Gümüşhane Valisi Dalmaz yapılan çalışmalardan ve üretilen toprak kaplardan çok memnun olduğunu belirterek, "Valilik olarak göreve başladığımız günden itibaren Dölek Köyü'nde unutulmaya yüz tutmuş veya geleneksel olarak sadece bu köyde sürdürülen el sanatlarını geliştirmek, halka yaymak, ekonomiye ve il turizmine kazandırmak için bir dizi çalışmalarımız oldu. Dölek Köyümüzde anneden kıza süre gelen toprak kapların satışından elde edilen bir gelir vardı. Bu çok karın doyurucu bir durum olmadığı gibi ekonomik açılımı da yok gibiydi. Valilik olarak geliştirilen bir proje ile 20 gencimizi kurduğumuz bu atölyede kursa tabi tuttuk. Bugün burada gördüğümüz kurulan atölyeden beklenenin üzerinde bir verim aldık. Burada üretilen vazolar, testiler, güveçler ve daha birçok toprak kaplar yüzümüzü güldürdü.

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nden getirttiğimiz hocamız çok güzel bir iş başardı. Kursiyerlerimiz artık kendi atölyelerini kurarak çok daha çeşitli ürünler üretebilecekler. Karaca Mağaramızda ve diğer turistik tesislerimizde göğsümüz kabararak bu ürünlerimizi satışa sunacağız ve il turizmine katkı sağlayacağız. Bu çalışmayla yöremizde unutulmaya yüz tutmuş geleneğimizi de yeniden il turizmine kazandırmış olduk" diye konuştu.

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz daha sonra kendi halinde toprak kap üreten köylü kadınlarla görüşerek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldı ve bir süre sohbet etti.

.
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2005 Cuma 14:40:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?