5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kale Kireç Fabrikası yeniden üretimde

Gümüşhane Kale Kireç Fabrikası'nda, NİMSAN Kireç Sanayi A.Ş. ile beklenen ortaklığın tamamlanmasıyla yeniden üretime başlandı.
 
Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kale Kireç Fabrikası'na, Tokat'ın Niksar İlçesi'nden NİMSAN Kireç Sanayi A.Ş. ortak oldu. Şirket yetkililerine ilin valisi olarak her türlü desteği verdik. 50 kişilik bir istihdam sağlandı. Arkadaşlar kararlı, dikkatli ve işi bilen insanlar, bu bizim için çok önemli. Bizden bir yıllık süre için deneme izni istediler, bizler de gereken onayı verdik. Diğer formaliteler de tamamlandı" dedi.
 
Gümüşhane Kale Kireç Fabrikası'nda incelemelerde bulunan Vali Dalmaz, fabrika yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üretim ünitelerini de gezen Vali Dalmaz, çalışmalardan memnun kaldığını söyledi. Kömür tahsis işini tamamlayarak üretime geçtiklerini ifade eden fabrika yetkilileri, fabrikada günlük 100 ton sönmemiş, 130 ton da sönmüş kireç kapasiteyle üretime başladıklarını ve 50 kişilik işçi istihdamı sağladıklarını belirtti.
 
Gümüşhane'nin Kale Köyü'nde, yapımına 1972 yılında başlanan Kale Kireç Fabrikası 1974 yılında tamamlandı. 1978 yılında da üretime başlayan fabrikaya, yurt dışında çalışan 2 bin 100 vatandaşın, Gümüşhane Özel İdaresi'nin, Gümüşhane Belediyesi ve Tekke Beldesi Belediyesi'nin ortaklığı bulunuyordu. Şahıslar dışında kalan yüzde 93.5'lik kurum hisseleri, 1999 yılında Mustafa Atay tarafından satın alınarak özeleştirildi. Atay, satın alma da dahil olmak üzere yaklaşık 750 bin dolarlık harcamayla 2001 yılında üretime başladı. Ancak yaşanan ham madde sıkıntısı nedeniyle, aynı yıl 12 bin ton üretimden sonra fabrika kapatılmak zorunda kaldı. Tokat'ın Niksar İlçesi'nde bulunan bir şirketin ortak olmasıyla, fabrikada üretim 2006 Eylül ayında yeniden başladı.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2006 Pazartesi 12:53:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?