5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Karaca sezona hazırlanıyor

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. M. Reşat Sümerkan ile birlikte Karaca Mağarası'nda incelemelerde bulundu.

Bir açıklama yapan Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, "Karaca Mağarası göz bebeğimizdir. En iyi şekilde değer vermeye, önem vermeye çalışıyoruz. Bu gün tadilat yaptığımız ışık projesi ile ilgili kısmı kontrol etmeye geldik. Mağaranın özelliğine göre nerenin nasıl ışıklandırılması gerektiği önemliydi. Değerli hocalarımızla beraber burada onun çalışmasını yaptık. Daha önce yaptığımız ışıklandırmada ısıveren ampuller kullanılmıştı. Şimdi onu değiştiriyoruz, en az ısıveren ampullerle ışıklandırmayı yapmaya çalışacağız. Daha çok turist çekmek için başta mağaranın içi olmak üzere gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Ayrıca mağaraya ulaşım yolu konusundaki çalışmalarımız da hızla sürüyor. Virajları az olan bir şekilde, tur otobüslerinin rahatlıkla çıkabileceği yol yapım çalışması devam ediyor. Bitirmek üzereyiz. Ümit ediyorum bu çalışmalarımızla birlikte önümüzdeki turizm sezonunda 100 bin turisti ağırlayabileceğiz" dedi.

Akçakale Damlataşı Mağarası hakkında da bilgi veren Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz konuyla ilgili olarak, "Değerli hocalarımızın da katkıları ile hazırladığımız en son raporları Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gönderdik. Bir engel olduğunu zannetmiyorum. En kısa zamanda orayı da turizm hizmetine vermeyi düşünüyoruz. Onay geldiği andan itibaren elektrik ve platform projesi ile birlikte biz orayı bu yaz hizmete açmaya çalışacağız" dedi.
KTÜ Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek ise alternatif turizmin başında mağaraların geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Türkiye diğer Akdeniz ülkeleri yanında bu bakımdan şanslı bir ülkedir. Karaca Mağarası ülkemizde turizme açılan ve ses getiren mağaraların başında gelir. Yıllar önce arkadaşlarımla projesinde görev almaktan mutluluk duyuyorum. Bu mağara ile birlikte yöredeki diğer mağaralar Akçakale Mağarası ve Bayburt yöresindeki mağaraların devreye girmesi buraya gelecek olan binlerce turistin en azından bir iki gün daha konaklamalarını sağlayacaktır. Bu durum yörede turizmin gelişmesine, otelciliğin, restorancılığın, burada yaşayan insanların ekonomik gücüne katkı getirecektir. Sayın Valim bu konuda çalışmalar yapmakta, desteklemektedir. Kısa sürede bunları bitmiş olarak görmek beni mutlu edecektir".

Akçakale Mağarası'nın devreye girmesindeki yılların kayıp olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dilek, "Bir an evvel devreye girmesi gereklidir. Bence büyük kazanç sağlayacaktır. Umuyorum, orayı da bu yaz turizme açmış oluruz" diye konuştu. İncelemelere, Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bektaş da katıldı.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 12:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?