5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kayalara dikkat!

Karların erimesinin ardından başlayan yağışlar nedeniyle, Gümüşhane-Torul-Trabzon ile Gümüşhane-Torul-Kürtün karayollarında heyelan riski artarken taş ve kayaların düşmesi, sürücü ve yolcuları tehdit ediyor. Debisi artan çay ve derelerse meyve bahçeleriyle ekili alanlara zarar veriyor. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek, yol yapım sırasında yapılan ateşlemelerin doğada kırıklar meydana getirdiğini bu nedenle doğanın dengesinin değiştiğini belirtti. Meydana gelen heyelan ve kaya düşmesinde en önemli etkenin yapım çalışmaları sırasında yapılan ateşlemelerden kaynaklandığını ifade eden KTÜ Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek, "Siz durağanı sağlayıcı önlemler almazsanız, doğa dengesini oluşturuncaya kadar hareketlilik sürecektir. Denetimsiz konut inşaatı arazi stabilizesinin bozulmasına, toprak kaymalarının artmasına neden olmaktadır. Yaşanılan afetler, karşılaşılan facialar, üzücü olaylar hiçbir zaman kader değildir. Siz, doğanın dengesini bozarsanız, doğa bozulan dengeyi onarıncaya kadar hareketlilik olacaktır. İşte tam bu sırada üzücü olaylar ve facialarla karşılaşırız" şeklinde konuştu. 

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğal yapının insan eliyle bozulduğunu da belirten Prof. Dr. Dilek, "Kaldı ki, yol yapım sırasında bozulan doğal dengenin yanında çay ve dere kenarlarına yapılan bina ve tesisler, çay ve dere yataklarının daralmasına, aşırı yağışlarda meydana gelen taşkınlarda bu tesis ve binalar sular altında kalarak can ve mal kaybına da neden oluyor" şeklinde konuştu. 

Öte yandan trafik ve karayolları ekipleri bilhassa geceleri kaya ve taş düşme ihtimalinin daha fazla olduğunu belirterek, sis olayının yoğun görüldüğü Zigana Dağı Geçidi'nde sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2006 Salı 14:04:17
Güncelleme :11 Mayıs 2006 Perşembe 19:43:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?