2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Tarihi bina dekanlık olacak

Gümüşhane Valiliği tarafından 2 yıl önce Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gümüşhane Mühendislik Fakültesi'ne devredilen tarihi binanın restorasyonunun tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

KTÜ Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Bulut, dekanlığın bu binaya taşınacağını, açılma kararı çıkan makine mühendisliği bölümünün de gelecek yıl öğretime açılacağını söyledi. Prof. Dr. Bulut, restorasyonu tamamlanmak üzere olan tarihi binanın 2 yıl önce Valilik tarafından dekanlığa bağışlandığını belirterek, "Restore çalışmalarına dekanlık olarak biz ancak 30 milyar lira katkı sağlayabildik" dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'nın idare merkezi olacak tarihi binanın merkeze bağlı Bağlarbaşı Mahallesi'ne 1916 yılında ilde açılan en eski okul binası olduğu belirtildi. Bina, Rus işgali sırasında karargah olarak kullanıldı. Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşu olan 15 Şubat 1918 tarihinden itibaren 2 yıl boş kalan yapıdan daha sonra bir süre motorize birliklerin nakliye işlemleri için faydalanıldı.

1928 yılında harf inkılabından sonra 3 sınıflı ilkokul olarak hizmete açılan bina daha sonra 5 yıllık ilkokula dönüştürüldü.1935 yılında İran Şahı Rıza Şah Pehlevi'nin Türkiye'yi ziyaretinde bu tarihi yapıda karşılandığı belirtilirken okula Milli Eğitim Bakanlığı'nca Fevzi Paşa İlköğretim Okulu adı verildi. Okul binası daha sonra 1989-2002 yılları arasında polis karakolu olarak kullanıldı. 2003 yılında ise KTÜ Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'na idare binası olmak üzere Valilik tarafından devri yapıldı.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 12:38:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?