5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Yargıda yeşil kart dönemi

Gümüşhane ve Bayburt Bölgesi Baro Başkanı Ali Haydar Dereli düzenlediği basın toplantısında, son günlerde yaşanan seri cinayetler ve ceza davaları sistemiyle yargıda yeşil kart dönemi konularında açıklamalarda bulundu. 

Bankalarda 120 bin YTL'nin yargıda yeşil kart uygulaması nedeniyle bloke edildiğini belirten Gümüşhane-Bayburt Bölgesi Baro Başkanı Dereli, "Sosyal güvencesi olmayanlar için nasıl ki sağlıkta yeşil kart uygulaması yapılıyorsa yargıda da 'adli yardım' adı altında uygulamamız vardır. Bu sistem yıllarca uygulanmasına rağmen bugüne kadar ilimizde uygulanmamıştır. Ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşların durumlarını gösterir belgelerle birlikte mahkeme ve baroya başvuruları halinde bu haktan yararlanacaklardır. Bankalarda 120 bin YTL bloke edilmiş paramız bulunmaktadır. Ancak bugüne kadar hiçbir vatandaşımız bu sistemden yararlanmak için müracaat etmemiştir" dedi. 

Ceza davalarında savcılık veya karakolda ilk ifadeler alınmaya başlanmadan önce, herhangi bir belge aranmaksızın Baronun görevinin başladığını ifade eden Dereli, "Bu durumda vatandaşın avukat talebi yeterlidir. Avukat, savcılık veya karakol tarafından çağrılır. Vatandaşın avukat gelinceye kadar kimlik bilgileri dışında konuşmama yetkisi vardır. Baromuz bu görev için her gün iki avukat görevlendirmektedir. Görevlendirilen avukatların ücretini de baro öder" diye konuştu. 

Son günlerde ülkeyi şok eden seri cinayet zanlılarına avukat tayininde çok sayıda vatandaşın görüş sorduğunu ifade eden Dereli, "Ceza yargılaması sistemimize göre yargılandığı ceza maddesinin üst sınırı 5 yıl ve daha fazla olduğu hallerde, bir şüphelinin vekaletle atadığı avukat yoksa, şüphelinin veya zorunlu olarak mahkemenin talebiyle baro ona bir müdafi tayin eder. Baronun atadığı avukat, kanunda belirtilen istisnai özel haller dışında görevi kabul etmek zorundadır" açıklamasında bulundu. 

Gündemden düştüğü için Fransa konusunda fazla yorum yapmaya gerek olmadığını belirten Dereli, "Demokrasi ve insan haklarından bahseden kurumların, kuruluşların, devletlerin ne durumda olduğunu görüyoruz. Fransa AB'nin büyük ülkelerinden biri. AB'nin ne olduğunu görüyoruz" ifadesinde bulundu.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 15:01:36
Güncelleme :31 Ekim 2006 Salı 15:10:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?