2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Dağ bitkileri şifa kaynağı

Dağlarda kendiliğinden yetişen ve birçok vatandaş tarafından bilinmeyen bitki ve ot türlerinin birbirinden farklı hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor.

Bazı türleri vatandaşlar tarafından toplanarak evlerde marmelat ve çay olarak değerlendirilirken, özellikle fabrika ve bazı özel işletmelerde de işlenerek vatandaşa sunuluyor. Dikenli ve ısırgan oldukları için toplanmasında güçlük çekilen dağ bitkilerinin sofralara ise zenginlik kattığını belirten uzmanlar, özellikle bu mevsimde yani vücut direncinin en üst seviyede olması gereken kış döneminde bu tür gıdaların tüketilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Adına festivaller de düzenlenen bu tür bitkilerin ülkemiz ekonomisine de büyük katkılar sağladığının altını çizen uzmanlar, bölgedeki fabrikalarda birçok vatandaşın bu sayede iş sahibi olduğunu ifade etti. Dağlardan toplanmasının zor olması sebebiyle fabrikaya vermeden daha çok evlerde değerlendirilen bitki ve otlardan bazılarının faydaları ise uzmanlar tarafından şu şekilde sıralanıyor:

Kuşburnu: Kuşburnu şeker, organik asit ve C vitamini bakımından çok zengin. 100 gram kuşburnunda 130 - 2 bin mg C vitamini bulunur ki, bu oran bir sandık portakalda bulunan vitamin karşılığıdır. Hemoroit (Basur-mayasıl) tedavisinde faydalı olduğu belirtilirken, A ve E vitaminleri ile birlikte antioksidan etki göstererek kanser riskini önlediği kaydediliyor. Çok önemli bir gıda maddesi olan kuşburnu meyvesinden elde edilenler ise şöyle:

Meyve suyu, bebek maması, kuşburnu marmeladı, kuşburnu reçeli, kuşburnu çayı, gıda boyar madde, yağ, (güneş kremi, şampuan, nemlendirici gibi birçok kozmetik ürününde bu yağ kullanılıyor.), Gülsuyu ve gül yağı üretiminde katkı maddesi, C vitamini sandozu, karaciğer ilacı olmak üzere ecza sektöründe, yaygın olarak balık yemi ve kuş yemi üretiminde. Ayrıca hurda meyveleri C vitamini bolluğu sebebiyle özellikle Arap ülkelerinde satılıyor. Besin değeri yüksek at yemi olarak kullanılıyor. Deri sanayisinde sepi maddesi olarak kullanılmaktadır.

Kızılcık: Ateşin düşürülmesinde, ağız paslanmasında, gazı önlemede, bağırsak yaralarında ve a mideyi kuvvetlendirip ritmini düzenlemede kullanılıyor.

Böğürtlen: Doğada en fazla antioksidan içeren meyve olan böğürtlenin, insan vücudunun ürettiği veya vücuda sonradan girerek kansere yol açan kanserojen maddeleri etkisiz hale getirdiği, kas hareketlerinin gerilemesini önleyip yaşlılığı geciktirtiği, cinsel gücü arttırdığı, basura iyi geldiği ve peklik sağladığı için iyi bir içecek olarak tavsiye ediliyor.

Isırgan Otu: Isırgan otu karaciğer ve safrakesesi hastalıklarında, dalak hastalıklarında, solunum sistemi balgamlanmasında, mide kramplarında ve ülserlerinde, bağırsak ülserlerinde ve akciğer hastalıklarında öncelikle öneriliyor. Dolaşım yetersizliğine bağlı ve diğer etkenlerden dolayı oluşan ödemlerin giderilmesine yardımcı olduğu kaydedilen ısırgan otunun, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde fayda sağladığı, alerjik reaksiyonları önlediği belirtiliyor.

Papatya: Terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü olarak bilinen papatya, özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılıyor. İyi bir yatıştırıcı olarakta tavsiye edilen papatyanın, rahim şikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarının giderilmesine yardımcı olduğu kaydediliyor.
Rezene: Midedeki gazı giderici, süt çoğaltıcı ve yatıştırıcı olarak çay veya toz halinde kullanılan rezene, boğmaca, dalak hastalıkları ve idrar zorluğunun dışında, kan çıbanı ve göz zafiyetlerinde de kullanılıyor.

Dağlarda yetişen bitki ve otların yanı sıra bağ ve bahçelerde yetiştirilen meyvelerinde insan sağlığı açısından büyük öneme haiz olduğunu belirten uzmanların bol bol tüketilmesini istedikleri meyveler ise şöyle:

Kayısı: Kemik gelişiminde ve güçlenmesinde rol oynayan kayısı, kan üretimini arttırıp, anemi riskini azaltırken, kalbin düzenli çalışmasını da sağlıyor.

Şeftali: Antioksidan aktiviteli C vitamini içeriği ile toksit maddelerin vücuda vereceği zararları önlediği belirtilen şeftali, içeriğinde bulunan kalsiyum ve magnezyum da kemik gelişmesinde yardımcı oluyor. Gece körlüğünü önleyici özelliği bulunuyor.

Vişne: Halsizlik, uykusuzluk, iştahsızlık ve dirençsizliği önlediği kaydedilen vişne, antioksidan aktiviteli C vitamini içeriği ile toksit maddelerin vücuda vereceği zararları önlerken, mide ve karaciğerlerin düzenli olarak çalışmasını yardımcı oluyor.

.
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2005 Pazartesi 12:56:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?