5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Kalp ve beynin dostu ceviz

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Mehmet Özdemir, cevizin beynin küçük bir modeli, insan sağlığı açısından çok önemli bir gıda maddesi olduğunu söyledi.

İnsan vücudunda gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organın beyin olduğunu belirten Müdür Mehmet Özdemir, "Ceviz, içerdiği gümüş iyonuyla da beyin için mükemmelliğini tamamlıyor. Ülkemizin hemen hemen her köşesinde yetiştirilen cevizin sağlığımız için önemi içerisindeki besin elementleri sayesinde ortaya çıkmaktadır. Ceviz ağaçlarının evlere çok yakın dikilmemesi ve etrafı kapalı ceviz bahçelerinde saatlerce şekerleme yapmanın sakıncalı olduğuna dikkat çekilse de, kökü, yaprakları, kabukları ve meyveleriyle tam bir şifa kaynağı olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir.

Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik, antifungal, antiviral, tümör engelliyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir. Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler, kan pıhtılarını bozar, antialerjik özellik gösterir, karaciğer fonksiyonlarını düzenler, protein sentezini teşvik eder, serum kolesterolünün azalmasını sağlar ve anormal antikor oluşumunu engeller" dedi.

Cevizin bir kalp dostu olduğunu anlatan Özdemir daha sonra şunları söyledi:

"Sert kabuklu meyvelerde yer alan çoklu doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalıklarında önleyici rol oynadığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özelliklerin, 'Omega 3' ve 'Omega 6' gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir. Bu asitlerin, vücut tarafından sentezlenmemesi nedeniyle gıdalarla alınması zorunludur.

Sahip olduğu bu özellik, cevizin tüketimini vazgeçilmez kılmıştır. Ceviz, diğer sert kabuklu meyvelerle kıyaslandığında en yüksek Omega 3 yağ asidi miktarına sahiptir. Damar dostu, antioksidan ve yaşlılık engelleyici cevizin içerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur. Akşamları bir adet ceviz meyvesi kırılarak, kabuğu, kıkırdak dokusu ve meyvesi ile beraber yarım bardak suyun içerisinde bekletildikten sonra, sabah aç karnına suyu süzülerek içilir, meyvesi de yenirse kolesterol ve kan şekeri düşmektedir.

Yapılan çalışmalarda, haftada toplam 2-3 avuç ceviz yiyenlerin kalp krizi geçirme riskinin yemeyenlere göre yüzde 50 daha az olduğu görüldü. Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağlar kalbi korur. Uzmanlar cevizin yaprağının da şifalı olduğunu, yaprağından yapılan çayın, kronik mide ve bağırsak nezlesine iyi geldiğini belirtiyorlar. Yaprağı haşlanıp, suyu ile saçlar yıkanırsa kepeklenmeyi önler. Yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırmaktadır. Cevizin yararlarını saymakla bitiremeyiz."

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 13:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?