3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'Ceviz' toplantısı

Tokat Valisi ve Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Başkanı Ayhan Nasuhbeyoğlu, Kelkit Havzası'nın ceviz üretim havzası olacağını söyledi.

"Kelkit Vadisi Ceviz Üretim Havzası Oluyor" konulu toplantı, Tokat Valisi ve Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Başkanı Ayhan Nasuhbeyoğlu başkanlığında Bayındırlık Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Toplantıda konuşan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Kelkit Vadisi'nde yapılacak ekolojik tarımın ülke ekonomisine sağlayacağı faydaların yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Nasuhbeyoğlu, ekolojik koşullara uygun meyve yetiştiriciliğinin son yıllarda Türkiye'de büyük bir gelişme gösterdiğini belirterek, "Bunu elma, kiraz, vişne, şeftalide olduğu gibi ceviz üretiminde de görmek mümkün. Bu çalışmalarımızı yaparken deneyim sahibi fidan ve ceviz üreticilerimizin deneyimlerinden yararlanmanın yanında, üretilen ürünün hijyen şartlarına ve uluslararası standartlara uygun şekilde işlenmesine ve pazarlanmasına da destek vermeyi hedeflemekteyiz. Kelkit Havzası'nda ceviz yetiştiriciliğinin bugün miladıdır. Bundan sonraki süreçte daha bilinçli ve bilimsel verilerden yaralanarak hızla çalışmaya devam edilecek" diye konuştu.

Ceviz konusunda sunum yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Akça ise, Türkiye'de ceviz konusunda talebi karşılayacak yeterli miktarda ceviz ve AB standartlarında ceviz işleme merkezlerinin olmadığını söyledi. Prof. Dr. Akça, Türkiye'de cevizi farklı gündeme getirdiklerini ifade ederek, "Biz cevizin gündemini değiştiriyoruz. Standart üretim getiriyoruz, dış satıma ihracata yönelik bir üretim modeli oluşturuyoruz. Adaptasyon yeteneği belli olan bilimsel verilere sahip çalışmalarla bu işe başlıyoruz. Bu anlamda Niksar İlçesi ceviz kırma ve işleme bakımından Türkiye'nin merkezi haline gelecek. Hedef 10 yıl içinde Türkiye'de ceviz üretime eşdeğer bir üretim planlaması. Ceviz yetiştiriciliğinde organik ceviz yetiştirmek" dedi.

Yılda 100 bin aşılı fidan altyapısını oluşturmayı da hedeflediklerini ifade eden Akça, "Kelkit'te her ağacın kimliği oluşacak. Her ilçeye en az 50 dekarlık kapama ceviz bahçeleri kuruyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıda Vali Yardımcısı İzzet Ercan, GOÜ Rektörü Prof Dr. Zehra Seyfikli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarıtaşlı, Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak ve Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen de hazır bulundu.

.
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 22:26:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?