3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Çiftçiye buğday tohumluğu

Tokat İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü organizesinde 'Bir Köy Bir Ürün Projesi' kapsamında alınan 582 ton sertifikalı buğday tohumu üreticilere dağıtılacak.

Tarım İl Müdürlüğünde yapılan sertifikalı buğday tohumu dağıtım törenine katılan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, 'Bir Köy, Bir Ürün' projesi kapsamında mahsul fiyatına temin edilen tohumların, hafta içerisinde bütün ilçelerde dağıtımının yapılacağını söyledi.

Vali Nasuhbeyoğlu, "Tokat İli'nde birçok ilkleri gerçekleştirmenin ve devletimizin çiftçilere verdiği imkanın yanında Özel İdaresinin de bütün imkanlarını üretime dönük işlerde kullanılması amacıyla bu destekleri veriyoruz. Başlattığımız Bir köy, Bir ürün projesiyle de nerede ne iyi yetiştirilebiliyorsa, orada o ürüne desteği verme olgusunu arkadaşlarımız yoğun gayret göstererek sürdürüyorlar'' dedi.

Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak ise konuşmasında sertifikalı tohum kullanılmasıyla birlikte ürün oranında yüzde 25'lik bir artış olduğunu söyledi. Kavak, "İl genelinde 1 milyon 470 bin dekar buğday ekiliş alanı var. Hesabımıza göre 30 bin tonluk sertifikalı tohuma ihtiyacımız var. Getirdiğimiz bu tohumlar bunun hepsini karşılamıyor ama bu bir başlangıçtır. Ancak çiftçimizin bu desteğe alışması ve bir miktarda kendilerinin sertifikalı tohumlukla üretime başlaması gerekiyor'' diye konuştu.

Proje kapsamında 2004 yılı içerisinde çiftçilere 200 ton tohum dağıtıldığını belirten Kavak, "Ankara Polatlı tarım işletmesinden 532 ton Bezostaja-1 ve Kırşehir Malya işletmesinden 50 ton Gün-91 olmak üzere toplam 582 ton sertifikalı tohumluğu alınarak çiftçilerimize dağıtılmaya başlanmıştır. Bu proje ile Tokat'ta buğday üretiminde yaklaşık 3 milyon kilogram verim artışı sağlanacak. Bu da ilimiz ekonomisine 1 milyon YTL gelir artışı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürlüğünde yapılan tören sonunda Vali Nasuhbeyoğlu ile beraberindeki kurum amirleri çiftçilere sertifikalı buğday tohumu dağıtımı yaptı.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 01:26:45
Güncelleme :22 Ekim 2005 Cumartesi 01:06:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?