2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tokat geleceğini arıyor

Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, ildeki 1 milyar 250 milyon metreküp mermer rezervine dikkat çekerek, bu zenginliğin ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

Tokat merkeze bağlı Keşlik Köyü mermer yataklarında Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarıtaşlı, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Süleyman Şentürk ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Sabri Ekmekçioğlu ile birlikte incelemelerde bulunarak, mermer ocağı işletmecisi Veli Menekşe'den bilgi aldı. Türkiye'nin mevcut mermer rezervinin yüzde 50'ye yakınının Tokat sınırları içerisinde bulunduğunu belirten Vali Nasuhbeyoğlu, ender bulunan beyaz ve kahverengi mermerin de Tokat'ta olduğuna işaret etti.

Tokat'ta kesilen mermerlerin bir Lübnan firması tarafından bloklar halinde alınarak Mersin Limanı'ndan Kanada ve diğer ülkelere ihraç edildiğini ve ihraç edildiği ülkelerde işlendiğini belirten Nasuhbeyoğlu, "Mermerimizi kendi kuracağımız fabrikalarda işlemeliyiz. Sanayici ve işadamlarımız gelsinler; Tokat'taki bu yataklardan bloklar halinde alsınlar. Tokat sınırları içerisinde kuracakları fabrikalarda bunu işlenmiş şekilde satalım. Bu yönde gelişmeler var, ama adımlarımız yavaş atılıyor" dedi.

Mermerin büyük bir doğal zenginlik, milli servet olduğunu da ifade eden Nasuhbeyoğlu, "Tokat'ın kalkınmasında en etkin rolü mermer işletmeciliği oynayacaktır. Geleceğimiz işte buralardaki doğal zenginlikleri işlemektedir. İlimizde 1 milyar 250 milyon metreküp mermer rezervi var. Şu şartlarda mermeri işlediğimiz zaman 150 senede bitiremeyiz. Biraz daha adımlarımızı sıklaştırır burada kesim ünitelerini artırır, fabrikaları ilimizde kurarsak ülkemize trilyonlarca lira döviz kazandırırız" diye konuştu.

Nasuhbeyoğlu, Tokat'ta mermercilik sektöründe yatırım yapanların bire iki kazanacağını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 11:34:27
Güncelleme :17 Ekim 2005 Pazartesi 12:13:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?