2
Haziran
2024
Pazar
SİYASET

Sendikalardan özelleştirme tepkisi

Genel İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanı Mertkan Güner, Bandırma Belediyesi'nin otobüsleri özelleştirme kararını eleştirerek halen otobüsle 25 kuruşa seyahat eden vatandaşın özelleştirmenin ardından aynı bileti 1 YTL'den alacağını, ucuz ve güvenli ulaşımın ortadan kalkacağını öne sürdü.

Sendika merkezinde, diğer sendika başkanları, temsilcileri ve işçilerle birlikte basın toplantısı düzenleyen Genel İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanı Mertkan Güner, belediyenin yaptığı temizlik, güvenlik ve otobüs özelleştirmelerini tenkit etti.

Güner, otobüs işletmesinin zarar etmediğini, zarar ettirildiğini öne sürerek, "Belediye otobüs işletmelerindeki bütün araçlar mazotludur. Buna rağmen otobüs işletmesi faturalarında benzin giderleri var. Yine otobüs işletmesinde çalışan herkes işçi statüsündedir. Bu yüzden ilaç masrafları da SSK tarafından karşılanır. Ancak belediyenin diğer birimlerinde çalışan memurların ilaç masrafları bile otobüs işletmesinden gösterilmiş. Daha bunlar gibi birçok gider otobüs işletmelerinden gösteriliyor.

Böylece aslında zarar etmeyen bir işletme, bu giderlerle yılda 2 milyon YTL zarar ediyor gibi gösteriliyor. Özelleştirmelere hazırlanan kılıf ise 'personel maliyetlerinin yüksek oluşu' olarak gösteriliyor. Başkanın iddia ettiği gibi aramızda 2 bin 500 YTL maaş alan arkadaş yok. Maaşlarımız 600 YTL civarındadır. Belediye durumu halka yanlış aksettirerek belediye işçisi ile halkı karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Özelleştirilen belediye güvenlik hizmetlerini alan şirket bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen işleri organize şekilde yürütemiyor. Bazı birimlerde 8 güvenlik görevlisi yazılmasına rağmen sadece bir kişi ve 24 saat boyunca nöbet tutuyor. Belediye Başkanının güvenlik şirketine verdiği para tamamen belediye kasasından çıkan fazla paradır. Dolayısıyla amaç 'üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir'" dedi.

Özelleştirme yapılamasıyla birlikte halkın güvenli ve ucuz ulaşım imkanından yoksun kalacağını ifade eden Güner, "Belediye otobüslerinin özelleştirilmesi belediyemizi ve halkımızı geri dönülmesi imkansız bir zarara sokacaktır. Otobüslerimiz hatlardan çekildiği zaman bilet fiyatları en az 1 YTL'ye yükselecektir. 4 kişilik bir ailenin aylık şehir içi ulaşım masrafı 250 YTL civarında olacaktır. 

İnsanların 380 YTL asgari ücret adlığı ülkemizde kimse bu yükün altından kalkamaz. Ucuz ulaşım imkanının sona ermesinin yanında seyahat edenler artık hizmet verilmesi gereken vatandaş değil müşteri olacaklardır. Kar etme amacı taşıyan özel şirket mantığıyla hareket edilecektir. Bizler yıllardır otobüslerin özellikle zarar ettirildiğini anlattık. Minibüs güzergahları, durakları ve saatleri konusundaki çalışmayı bir türlü ortaya koyamayan belediye yönetimi, konu özelleştirme olunca gece gündüz demeden çalışabilmiştir.

Bizler burada kendi işçimizin iş derdinde değiliz. Çünkü Belediye Başkanı zaten işçi ihtiyacı da olduğu için otobüs işletmelerindeki işçilerin hiçbirinin işine son vermeden diğer birimlere aktarılacağını sözünü verdi. Burada ortaya çıkacak zarar Bandırma halkına olacaktır" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 23:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?