1
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Kadınların toplumsal rolüne eğitim desteği

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) desteğiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından başlatılan "Işıktepe, Yavuzselim ve Yunuseli mahallelerindeki kadınları bilinçlendirme ve eğitim yoluyla toplum içerisindeki rollerini güçlendirme" projesi başladı.

Mahfel Mado Cafe'de düzenlenen toplantıda projeyi kamuoyuna tanıtan Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut, genellikle doğu kökenli vatandaşların yaşadığı bu 3 mahalleden 120 bayana eğitim verileceğini söyledi. 60 kadının okur-yazar olmasının sağlanacağını vurgulayan Bulut, "Kadın ve kız çocuklarının eğitim seviyesi, ülkenin değişik bölge ve yörelerinde çok farklı.

Kadınların sağlık hizmetlerinden yararlanmalarında, özellikle de üreme sağlığına ve ana çocuk sağlığına ilişkin alanlarda yeterince başarı sağlanamamış olması gibi faktörleri ortadan kaldırmak için bu proje hazırlandı" dedi.

YG 21 ilkeleri ve Pekin Eylem Platformu'nda benimsenen eylem planları başta olmak üzere, BM Binyıl Bildirgesi ve kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesinin (CEDAW), kadınların okuma-yazma oranlarının arttırılması, kadınların karar alma mekanizmalarına iştiraki, kadın sağlığının iyileştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın nüfusunun eğitim, sağlık ve ekonomik alanlarında güçlenmesi konuları üzerinde durduğunu hatırlatan Tahsin Bulut, Türkiye tarafından da benimsenen bu kararların hayata geçirilmesi için çeşitli politikalar geliştirildiğini ifade etti.

Bulut, projenin hedeflerinin, kadın sağlığı, aile planlaması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadın psikoloji ve kadınlarda özgüven, bulaşıcı hastalıklar konularında kadınları eğitmek olduğunu anlattı. BM tarafından 16 bin 440 dolar hibe edilen projenin toplam bütçesinin 24 bin 240 dolar olduğu öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2006 Salı 13:56:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?