1
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Üniversite mezunu kadınlar da şiddet görüyor

Bursa'da valilik tarafından yaptırılan bir anket, her yüz kadından 41'inin eşi tarafından şiddet gördüğünü ortaya çıkardı. Yapılan ankete göre, dayak yiyen kadınların yüzde 23'ü üniversite mezunu.

Bursa Valiliği Kadının Statüsü Birimi tarafından, Vali Yardımcısı Hasan Ersan'ın Başkanlığı'nda 'Kadınların Sorunları' konulu toplantı gerçekleştirildi. Kadın örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda bilgi veren Kadının Statüsü Birimi Koordinatörü Emine Yıldız, 450 kadınla yaptıkları anket sonucuna göre, kadınların yüzde 41'inin eşi tarafından şiddet gördüğünü, bunların yüzde 33'ünün ilkokul, yüzde 23'ünün yüksek okul, yüzde 16'sının da lise mezunu olduğunun belirlendiğini söyledi.

Şiddet gören kadınların yüzde 59'u ev kadınları, yüzde 26'sı çalışan kadınlar, yüzde 9.1'i emekli ve yüzde 4.8'i ise öğrencilerden oluşuyor. Şiddet gören kadınların yüzde 22'si geleneksel namus anlayışına uymadığı, yüzde 16.5'i savunduğu düşünce nedeniyle, yüzde 16.5'i erkeğin kadına şiddet uygulama hakkına sahip olduğunu düşünmesinden dolayı, yüzde 12.7'si evlilik dışı ilişkiye girdiği için, yüzde 10.71'i erkeğin cinsel ihtiyacını karşılayamadığı için, yüzde 1.3'ü de güzel olmadığı için şiddete maruz kalıyor.

Yapılan istatistiklere göre, Bursa'daki kadınların yüzde 74.8'i herhangi bir işte çalışmıyor. İŞ-KUR verilerine göre, Bursa'da 2005 yılında iş başvurusunda bulunan 8 bin 987 kadından bin 109'u işe yerleştirildi. İş başvurusunda bulunan 20 bin 413 erkekten 5 bin 904'ü işe yerleştirildi.

Kadının Statüsü Birimi Koordinatörü Emine Yıldız, kadına yönelik şiddetin kalkınma ve barış hedeflerine ulaşmayı engellediğini belirterek, birimlerine bu konuyla ilgili başvuran bütün kadınlara yardımcı olduklarını söyledi.

Yıldız, Kadının Statüsü Birimi'ne 2005 yılında 2004 yılına oranla daha az başvuru olduğunu, bu konuda yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin duyarlı çalışmalarının yadırganamayacağını ifade etti.

Toplantıda, kadın sorunları konusunda hukuksal, eğitim, sağlık, istihdam ve proje çalışmalarıyla ilgili gruplar oluşturuldu. Ayrıca toplantıda Bursa'da fon destekli yapılması planlanan kız yurduyla ilgili görüşler de masaya yatırıldı.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 13:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?