6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

48 yıllık devin yaş günü

Çanakkale Seramik Fabrikaları'nın 48. kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı törenlerinde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin AB yolunda Kopenhag kriterlerini yerine getirerek, önemli adımlar attığını, sosyo ekonomik sorunları çözüp dar boğazı aştığını belirtti.

Coşkun, Türk ekonomisinin önündeki en büyük sorunun kayıt dışı ekonomi olduğunu söyledi. AB konusunda emin adımlarla ilerlenmesi gerektiğini kaydeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, "Biz Avrupa'ya benzemeyelim, onlar bize benzesin" dedi.

Çanakkale Seramik Fabrikaları'nın 48. kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı, Çan İlçesi'nde kutlandı. Törenlere 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Devlet ve Sosyal Yardım Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ile çok sayıda milletvekili ve yabancı misafir katıldı.

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı İbrahim Bodur, Türkiye'nin kaplamalık seramik üretiminde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde 3., dünya ülkeleri içinde 6. sırada olduğunu belirterek, 48. yılda ulaşmış oldukları yıllık 65 milyon metrekarelik üretimle, dünyanın çevresini her yıl 1.5 genişliğinde seramik yolla kaplamanın mümkün olduğunu söyledi.

Bazı illerin teşvik kapsamına alınmasının haksız rekabete sebep olduğunu savunan Bodur, dünyada ilk kez farklı bir seramik ürettiklerini ve bu ürün sayesinde binaların 7 - 8 şiddetinde depreme dayanabileceğini kaydederek, "Geçen sene temeli atılan ve bu yıl yepyeni bir teknoloji ile üretime geçen "Kale Sinterflex" seramik fabrikamız işletmeye alındı. Seramik ve inşaat sektöründe reform yapacak olan, 1 metre eninde, 3 metre boyunda ve 3 milimetre kalınlığındaki sinterflex seramiğini dünyada ilk biz ürettik. Bu malzeme, kont ve endüstriyel yapılarda yenilikler sağlayacak, inşaat yapımı süresinde ve maliyetinde önemli tasarruflar sağlayacaktır. Bu malzeme ile yapılacak olan binalarda azami ısı ve ses izolasyonu sağlanacak, binalar 7 - 8 richter ölçeğindeki bir depreme dayanabilecek. Türkiye'nin deprem bölgesinde binaların bundan sonra zarar görmemesi, can ve mal kaybına yol açmaması temin edilecektir. Seramik Bayramı, yalnız kuruluşlarımızın ve grubun bayramı olmayıp, bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden kalkınmasının, Anadolu'nun sanayileşmesinin bayramıdır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 16:45:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?