18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Çanakkale kültür dalış turizminin merkezi olabilir

Sualtı Arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu, kıyılarında, dünyanın hiçbir ülkesine kısmet olmayan antik kent ve antik gemi kalıntıları bulunan Türkiye’nin, bu potansiyeli değerlendirmesi halinde, ’Kültür Dalış Turizmi’nde dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olacağını söyledi.


Cambazoğlu, yaptığı açıklamada, bilim ve teknolojinin gelişmesi ile yavaş yavaş esrarını kaybetmeye başlayan denizlerin, uzay çağına girildiği 21. yüzyılda hala bilinmeyenle dolu olduğunu vurgulayarak, son yıllarda tüm dünyada çığ gibi çoğalan dalgıç sayısının, bu bilinmeyene olan özlemi ve keşif iç güdüsünü dile getirdiğini belirtti.

Bunun da anılan etkenlerden dolayı yepyeni bir turizm dalı olan "Dalış Turizmi’ni" ortaya çıkardığını ifade eden Cambazoğlu, dalmanın, makineleşen bu hayat ortamında diğer aktivitelere göre dünyanın en zevkli ve heyecanlı spor dallarından birisi olduğunu bildirdi.


Sualtı Arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu, eskiden denizlerde yol alan gemilerin, yol gösterici cihazlar olmaması sebebi ile kıyılara yakın seyrettiğini ve yelkenle yol aldıklarını anlatarak, "Bu antik devir insanları için bir şanssızlık olmasına karşılık, günümüz insanı için geçmişi tanımak açısından bir şans olmuştur. Bilinmeyen sığlıklar, ani değişen rüzgar ve motor gücünün olmaması, kıyılarımızda seyreden yüzlerce geminin sulara gömülmesine yol açmıştır. Bu, dünyanın hiçbir ülkesine kısmet olmayan sualtı kültür değerlerinin kıyılarımızda olmasına imkan sağlamıştır" dedi.


Türkiye sularının da dünyanın hiçbir denizinde olmayan apayrı bir ayrıcalığı bulunduğunu kaydeden Cambazoğlu, "Sualtı Arkeolojisi yani Sualtı Kültürel değerlerimiz... 1985’lerde batık gemi kalıntılarının da içinde bulunduğu sualtı kültürel değerlerimiz, Kültür Bakanlığı’nın girişimleri ile bilimsel dalışlar dışında tüm dalışlara kapatılmıştı. Bu uygulamadan dolayı ülkemiz sularında değerlerimiz çoğunlukla korunabilmiş, ancak batıda maalesef sualtı değerleri tamamiyle tahrip olmuştur" diye konuştu.


Sualtı Arkeoloğu Cambazoğlu, 2001 Eylül ayında da gene Kültür Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu sportif dalışlara kapalı olan alanlar daraltılarak Türkiye Dalış Turizmi’ne çok büyük katkı sağlandığını vurgulayarak, "Bilinçli sualtı arkeologlarının titiz çalışmalarıyla, sahillerimiz dalıcılara zevkli dalışlar sağlayacak yeni birçok ilginç alan, sualtının gizemli geçmişini tanımak isteyen dalıcıları beklemektedir. Şayet yakın bir gelecekte; Bodrum-Turgutreis yakınlarındaki ve birçok antik batık gemi kalıntısını bünyesinde bulunduran Yassıada, Kaş yakınlarındaki Kekova batık kenti ve Çanakkale bölgesinde bulunan I. Dünya Savaşı’nın gemi kalıntıları kontrollü olarak dalış turizmine açılırsa, ülkemiz Kültür Dalış Turizmi açısından dünyanın tek ve en önemli dalış yerlerinden birisi olacaktır" dedi.

burasıçanakkale.com
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2004 Pazartesi 11:06:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?