6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Çiftçinin pulluğuna 1700 yıllık lahit takıldı

Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'nde, bir çiftçinin pulluğuna bin 700 yıllık lahit takıldı. Mehmet Çelikaslan isimli çifti, Zincirlikuyu mevkiindeki tarlasında şeftali ağaçlarını söktükten sonra toprağı traktörle düzeltmek istedi.

Traktörle tarla üzerinde dolaşan çiftinin pulluğu bu sırada bir taşa takıldı. Çelikaslan, pulluğunun takıldığı yere dikkatlice bakınca bunun taş değil, büyük bir mezar olduğunu görerek durumu jandarmaya bildirdi. Jandarma ekipleri tarlanın etrafında güvenlik tedbiri alırken, Çanakkale Müze Müdürlüğü'nden gerekli incelemenin yapılması için ekip istendi.

Müze Müdürü Nurten Sevinç, yaptıkları ilk incelemelere göre lahdin M.S. 300 yılına ait olabileceğini belirterek, kesin tespitin ise lahdin tamamen ortaya çıkarılmasının ardından belli olacağını söyledi. Bölgede başka lahitlerin de olabileceğini belirten Sevinç, bölgede kurtarma kazısı yapılması için Ankara'dan izin isteneceğini kaydetti.

Bu arada tarla içinde lahit bulunduğunu duyan Lapsekililer, Zincirlikuyu mevkiine akın etti. Meraklı bakışlarla lahdin çıkarılışını seyreden vatandaşlar, geçen yıl kanalizasyon kazısı sırasında Kökezovası mevkiinde 2 bin yıllık bir lahit daha bulunduğunu ve içinden binlerce yıl öncesine ait tarihi eserler ile iskeletlerin çıktığını söyledi.

Kazı çalışmalarını Lapseki Kaymakamı Günhan Yazar ve Belediye Başkanı Kamil Özer de takip ederken, lahdin toprak altından çıkarıldıktan sonra Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne götürüleceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 15:17:30
Güncelleme :16 Eylül 2005 Cuma 15:53:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?