3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

50 bin aile evsiz kaldı

Nehir taşkınlarıyla mücadele eden Edirne'de suların çekilmesiyle felaketin boyutu ortaya çıktı. Kentte 50 aile evsiz kalırken, yaklaşık 500 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.

Edirne'deki taşkında evleri zarar gören 50 aile, Kızılay çadırlarına yerleştirildi.

Edirne'de taşkın yüzünden evleri tamamen kullanılamaz hale gelen aileler için Karaağaç mahallesinde çadırkent kuruldu.

Ailelerin barınma ihtiyacını karşılayan Kızılay, çadırkentte günde üç öğün de sıcak yemek veriyor.

İpsala'da ise taşkın tehlikesi geçti. İpsala ovasını dolduran su seviyesinin düşmesiyle birlikte düğün salonunda barınan 700'e yakın kişi yeniden evine dönmeye başladı.

Bölgede hasar tespit çalışmalarıysa sürüyor. 80 bin dönüm çeltik tarlasının su altında kaldığı bölgede çiftçinin zararının 50 milyon YTL'ye ulaştığı tahmin ediliyor.

Sular altında kalan tarım arazisinin 500 bin dönüm olduğu tahmin ediliyor. Çiftçi şimdi nisan yağmurlarından korkuyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bugün taşkından etkilenen Edirne'yi ziyaret edecek. Eker, Karaağaç mahallesinde ve İpsala ilçesinde incelemelerde bulunduktan sonra basın açıklaması yapacak.

Edirneli çiftçiye erken ödeme yapılacak

Geçtiğimiz yıl temmuzda ödenen, bu yıl ise Türkiye genelinde nisan ayına çekilen yağlı tohum prim ödemeleri, Edirne'de bu hafta yapılmaya başlanacak.

Başbakan Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, Edirneli çiftçinin pancar üretiminden kaynaklanan 7 milyon YTL'lik alacağı için de talimat verdiklerini, ödemelerin bugünden itibaren başlayacağını söyledi.

Sel Edirne'yi 13 martta vurmuştu

13 martta Bulgaristan'ın Arda nehri üzerindeki Kırcaali, Soğukpınar ve İyovlograt barajlarından aşırı miktarda su bırakması sonucunda meydana gelen taşkınlarda Edirne'de çok sayıdaki ev, işyeri ve binlerce dönüm tarım arazisi su altında kalmıştı.

Selin etkili olduğu Lozan caddesinde Jandarma Şehitliği'nin duvarları yıkılırken, Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün makine parkı, yeşil sera ile diğer tesisler de zarar görmüştü.

Tunca nehrinin taşması sonucu, Yalnızgöz ve Kanuni köprülerinde ulaşım sağlanamazken, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı er meydanı da sular altında kalmıştı.

CNN
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 10:35:41
Güncelleme :22 Mart 2006 Çarşamba 11:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?