1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Çevre sempozyumu başladı

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi'nin sekreterlik yaptığı "Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu"nun 4.'süne başlandı.

Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Başkanı Erdal Arslan yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kaybedecek zamanı olmadığını ve AB'nin Türkiye'den birlik ülkesiymiş gibi yasalar çıkarmasını beklediğini söyledi. Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı da konuşmasında, Edirne Tciaret Borsası olarak Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı için her türlü desteği vereceklerini dile getirdi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz ise, sempozyum sayesinde Ergene Havzası Çevre Düzeni ve Çerkezköy-Çorlu-Marmaracık-Büyükkarıştıran-Muratlı Çevre Düzeni Planlarını ilgili tüm kesimlerin katılımıyla irdeleme, bölgesel sorunları masaya yatırma ve geleceğe dönük yapılması gereken çalışmaları oluşturma olanağı bulacaklarını kaydetti.

Sempozyumda konuşan Edirne Valisi Nusret Miroğlu da, sanayinin çevreyi en çok kirleten etken olduğunu; ancak çevreyi yine sanayinin temizleyeceğini ifade etti.

Edirne Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen sempozyumda konuşan Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Başkanı Erdal Arslan, sempozyumların ilkinin 1994'te düzenlendiğini söyledi.

Çevre Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi arasında imzalanan "Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı" protokolünün imzalanmasıyla bölgesel planın hazırlandığını belirten Arslan, uygulama sürecine girildiğini ifade etti.

Arslan, daha önceki sempozyumların sonuç bildirilerinin yayınlandığı kitapları okuyanların, bugün ülkede tartışılan konuların ve uygulamaların 10 yıl önceden masaya yatırıldığını ve çözüm önerilerinin net biçimde ortaya koyulduğunu göreceklerini hatırlatarak, "Bizim ülke olarak artık kaybedecek zamanımız yok.

AB Uyum Yasaları çerçevesinde hazırlanan Bölge Kalkınma Ajansları Yasası Meclis'te bekliyor. AB bizden bir AB üyesiymiş gibi benzer yasalar çıkarmamızı istiyor. AB üyesi olmadan çıkarılacak bu yasaları gelecekte ulusal ve bölgesel yeni sorunların kaynağı olabilecek nitelikte görüyoruz.

Bu noktada da bizlere önemli görevler düşmektedir. Bizler bugün Trakya'nın geleceğine sahip çıkmazsak yarın birilerinin bizlere dayatacağı gelecekte yaşamak zorunda kalabiliriz" diye konuştu. Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu-4: Bildiriler adlı kitabımız yaklaşık 600 sayfadan oluşmakta. Bundan önceki yapılan 3 sempozyumla birlikte yaklaşım bin 900 sayfalık Trakya'nın envanterinin çıkarıldığı bölgemiz için tartışılmayacak bir başvuru kaynağı olan bu esere sahip durumdayız.

Sempozyumumuz başta Çevre Bakanlığımız olmak üzere Trakya'daki 3 ilimizin valiliği, belediye başkanları ve birçok kurum ve birçok kuruluşla sivil toplum örgütlerinin desteklendiği muhtemelen en geniş destekleyen kuruluş listesine sahip durumdayız."

"EKSİKLİKLERİ YAVAŞ YAVAŞ DÜZELTECEĞİZ"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı da, Trakya'da yaşanan plansız sanayileşme ve çarpık kentleşme sonucunda tarım ve hayvancılıkta yaşanan olumsuzluklardan en fazla etkilenen kişilerin çiftçiler olduğunu ifade ederek, "Sürdürülebilir bir kalkınmanın ancak planlı şekilde sağlanabileceği bilincinde olan borsamız, hasırlanmış ve yürürlüğe girmiş olan Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı'nın-en kötü planlanın plansızlıktan iyi olduğu inancıyla- destekçisiyiz.

Tabii ki, Ergene Havzası Çevre Planı'nda birtakım eksiklikler var. Ama bu eksiklikleri veya hataları yavaş yavaş düzelteceğiz. Planın uygulanmasında görülen sorunların konuya duyarlı ilgili tüm kişi ve kuruluşların yapıcı yaklaşımlarıyla en kısa sürede aşılacağı kanısındayım. Bu çerçeve de yapılacak tüm çalışmalara Edirne Ticaret Borsası olarak her türlü desteği vereceğimizi ve konunun her zaman takipçisi olacağımı belirtmek istiyorum" dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz ise yaptığı konuşmada, Makine Mühendisleri Odası'nın 2004-2005 yılı kapsamında 17 ilde ulusal ölçekli 24 kongre ve sempozyum düzenlenmesini programladıkları belirtti.

Koramaz, Trakya bölgesinin geleceğine ilişkin politikaların oluşturulması, ekonomik ve sosyal envanterlerin çıkartılması, yaşam çevrelerinin insan onuruna yakışır şekilde düzenlenmesi amacıyla düzenlenen sempozyumun Trakya'da özel bir yere sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu sempozyumlar Türkiye'de bir ilke zemin hazırlamış, Çevre Bakanlığı tarafından da onaylanmış 1/100.000 Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli Çerkezköy-Çorlu-Marmaracık-Büyükkarıştıran-Muratlı Çevre Düzeni Planı'nın hazırlanmasına öncülük etmiştir.

Sempozyumumuzda ilgili tüm kesimlerin katılımıyla bu planları irdeleme, bölgesel sorunları masaya yatırma ve geleceğe dönük yapılması gereken çalışmaları oluşturma olanağı bulacağız."

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, makine mühendislerinin çevre konusuna sahip çıkmalarının önemli olduğunu belirterek, "Çünkü çevrenin en büyük düşmanı sanayidir. Çevreyi en çok sanayi kirletiyor; ama çevreyi temizleyecek olan da yine sanayidir. Bizler Trakya'daki 3 ile bir bütün olarak bakıyoruz.

Bunun içinde 3 ilin valileri ve belediye başkanları bir birlik oluşturarak TRAKAP'ı kurduk. Bir yıl önceye kadar, yavaş ilerliyordu, yaptığımız toplantılarla TRAKAP'ı canlandırarak Trakya'da bu birliğe üye olmayan çok az belediye kaldı. Çevre konusuna bil eamak zorunda kalabiliriz" diye konuştu.

Arslan sözlerini şöyim adamları, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarının sahip çıkmasını istiyorum. Trakya'da yer altı suları yavaş yavaş kirlenmeye başladı. Uzunköprü'de 3/4 köyümüzde su kuyularında kirlilik tespit edildi. Yer altı suları Trakya'da ve Türkiye'de alarm veriyor" diye konuştu.

Ardından, Edirne AKP Milletvekili Nejdet Budak, CHP milletvekilleri Nejat Gencan ve Rasim Çakır da birer konuşma yaptı. Toplantıda Edirne milletvekilleri Necdet Budak, Rasim Çakır ve Nejat Gencan da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından makine mühendisi Dinçer Mete'nin "Sanayileşme ve Çevre Sempozyumları ile Yaşanan Süreç, Ulaşılan Sonuçlar ve 4. Sempozyum ile Amaçlanan Hedefler" konulu sunumuyla sempozyum açıldı.

Sempozyuma bildiri sunan en küçük üyeler ise, Beykent Koleji öğrencileri Pınar Konak ve İbrahim Ege oldu. Sempozyumunda küçük üyelerin sunumları büyük bir dikkatle dinlendi.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 10:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?