1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Grip pandemisi alarmı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2005-2006 yılında grip hastalığının yeni bir virüs yapısıyla pandemiye yol açacağı ve dünya genelinde çok sayıda insanın ölümüne neden olacağı varsayımıyla tüm ülkeleri uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi durumunda tüm ülkelerin hazırlıklarını başlatmasını istemesi üzerine Sağlık Bakanlığı da ülke genelinde tüm sınır kapılarında Grip Pandemisi Tatbikatı yapılmasını kararlaştırarak, tüm sınır kapılarında eş zamanlı olarak tatbikat gerçekleştirildi.

Muhtemel bir bulaşıcı hastalık pandemisi yaşanması durumunda yapılacakların belirlenmesi için Kapıkule Hudut Kapısı'nda bir günlüğüne düzenlenen "Grip Pandemisi Tatbikatı", saat 09.00'da Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Kapıkule Kara Hudut Sağlık Denetleme Merkezi Baştabipliği'nde görevli ekiplerin eğitimiyle başladı.

Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Sabri Duygu ve Kapıkule Kara Hudut Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Nevzat Kıran bulaşıcı hastalıklar ve Kuş Gribi (Avian İnfluenza) ne olduğu, görüldüğü ülkeler, görüldüğü ülkelere gidilmesi halinde korunma yollarına ilişkin bilgiler sözlü ve yazılı olarak verildi.

Kapıkule Sınır Kapısı sıfır noktada, gümrük sahası içindeki karantina ve gözlem odası, gar ve TIR'ların olduğu yerde olmak üzere 3 noktada gerçekleştirildi.

Ekiplerin görev alacağı noktalar, yapacağı işler ve nasıl müdahale etmesi gerektikleri anlatıldı ve eğitim bölümünden sonra ekipler "O" noktasına giderek yurda giren kişilere "Influenza Olgu Araştırma Formu" vererek doldurulmasını sağlandı.

Araştırma Formu'nda riskli bölgelerden gelen ve hastalık belirtilerini gösterenlere gereken işlemler uygulanacak ve gerekirse, görevlendirilmiş 112 ekibince Edime Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı denetiminde hazırlanmış özel odaya yatırılacak.

Bu süreçte görevli sağlık personeli, önlük, maske, bone, eldiven, galoş gibi kişisel koruyucularını takarak hazır bulundu.

Tatbikat için kent merkezinde görevli 3 pratisyen hekim, 6 yardımcı sağlık personeli görevlendirildi.

Ayrıca, aynı gün tatbikat gereğince tespit edilen hastaların Edirne Devlet Hastanesi Enfeksiyon Servisi'ne getirilebilmesi için, tam donanımlı ambulansla birlikte 1 hekim, 1 yardımcı sağlık personeli ve 1 şoförden oluşan bir ekip hazır bulunduruldu.

Tatbikat gereğince tespit edilen hastaların tedavilerinin uygulanması için 1 hekim, 1 sağlık personeli ve temizlik görevlisi görevlendirildi.

Tatbikata Vali Yardımcısı Abdülkadir Yazıcı ile birlikte katılan Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Ercan Özgül, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesi istenen tatbikat hakkında bilgi verdi.

Edirne'de sadece Kapıkule Sınır Kapısı'nda tatbikatın yapıldığını belirten Özgül, "Dünya Sağlık Örgütü hazırlık istedi ve bilindiği gibi 2003 yılında da SARS virüsüne karşı sınır kapılarında gerekli önlemler alınmıştı.

Bugün hekimlerle buraya bir günlük prova için geldik. İngilizce ve Bulgarca bilenlerden görevlilerimizi seçtik. Söz konusu dağıtılacak olan formlarda da vatandaşın yakınmaları, şikayetleri, kimlik bilgileri yer alıyor.

Ardından şüpheli görülen vaka gümrük sahası içindeki Gözlem ve Karantina Odası'na alınarak tıbbi ve klinik muayenesinden sonra şahısta şüphe devam ettiği takdirde uygun nakil koşulları altında 112 Hızır Acil Servisi ambulanslarıyla hastaneye kaldırılacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 14:33:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?