3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Karlar eridi, nehir taştı

Karların erimesinin ardından Tunca Nehri taştı. Nehrin taşması Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, çay bahçeleri ve nehir kenarında bulunan barakalar sular altında kaldı. Son yağışlarla birlikte Tunca Nehri'nin debisi 109 metreküp/saniyeye ulaştı.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Meriç Nehri'nin su debisi Kirişhane ölçüm istasyonunda 794 metreküp/saniye, Tunca Nehri'nin Suakacağı'nda 109 metreküp/saniye ve Arda Nehri 253 metreküp/saniye olarak belirlendi. Tunca Nehri'nin geçtiği Sarayiçi mevkiindeki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı tribünlerin çevresi, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, Edirne Belediyesi'ne ait Protokol Evi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Mehmetçik Gazinosu'nu su bastı.

BULGARİSTAN BARAJ KAPAKLARINI AÇTI

Edirne'de yağışlar ve karların erimesinin ardından, Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin su debileri artmaya devam ediyor. Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması sonucu, tarım alanları ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi mevkii ve Balkan Şehitliği halen sular altında bulunuyor.

Edirne Valiliği İl Kriz Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Meriç Nehri'nin su debisi Kirişhane İstasyonu'nda yapılan ölçüme göre saniyede 784 metreküpten 839 metreküpe, Arda Nehri'nin su debisi ise 260 metreküpten 265 metreküpe yükseldi. Tunca Nehri'nin su debisi ise Suakacağı İstasyonu'nda 128 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Sivil Savunma Arama-Kurtarma timi ise olabilecek kurtarma operasyonuna katılmak için 2 bot ve 8 personelle hazır bekletiliyor.

Yetkililer, Edirne ve Bulgaristan'da son bir haftadır devam eden yağışların nehirlerin taşmasında önemli rol oynadığını, Bulgaristan'ın nehirler üzerinde bulunan barajlardan nehre su bırakmasının da taşkını artırdığını bildirdi.

Meriç ve Tunca nehirlerinin taşmasıyla Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi mevkii, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği ve bazı balıkçı barınakları halen su altında bulunuyor.

Bu arada, Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin su debilerinin yağış olmadığı takdirde normal seviyelerine düşeceği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 2 Mart 2006 Perşembe 17:40:50
Güncelleme :2 Mart 2006 Perşembe 14:42:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?