1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Metruk binalara yakın takip

Edirne Vali Yardımcısı Halit Deveci, beraberindeki heyetle, Edirne'deki çok sayıdaki eski ve yarı yıkık evi gezdi.

Tinerci ve alkol alan kişilerin barınağı haline gelen evler için alınması gereken önlemler yerinde görülürken, önceden alınan önlemlerinde yetersiz kaldığı tespit edildi. Vali Yardımcısı Deveci, şehirdeki bu tür yerlerin tespiti için bir çok kurum ve kuruluşa yazılar yazıldığını da ifade ederek, yazılara cevap alamadıklarını da sözlerine ekledi.

Vali Yardımcısı Halit Deveci, Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hilmi Aydın ile Necmi Acun, Edirne Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi Müdürü Başkomiser Ali Osman Davulcu, Edirne Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüsnü Güler ve Sosyal Hizmetler görevlisi ile birlikte şehirdeki metruk haldeki evleri gezdi. Bir çok yıkıntı ve viran hale gelen evin alkol alanlar, tiner ve bali kullananlar için koğuş olduğu tespit edilen evleri inceleyen heyet, buralar için alınan önlemlerin artırılması gerektiğini ve mahalle halkının bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini söylediler.

Tinerci ve bali kullanan kişilerin kullandıkları evlerin hemen hemen hepsinin vatandaşa ait olduğu da tespit edilirken, bina sahipleri binalarını korumaları konusunda uyarılacak. Eğer gerekli önlemleri almayan bina sahibi varsa, hakkında resmi işlem yapılarak mahkemeye verileceği de bildirildi.

İl genelinde bu durumda bulunan evlerin bir çoğunun Koruma Kurulu tarafından tescilli bina olduğu da dikkatleri çekerken, yüzde 70-80'i yanan veya yıkılan bu tarihi binaların ne yapılacağı ise Koruma Kurulu ile yapılacak görüşmelerden sonra belirlenecek. Tescilli olan binaların içinde bulunan bali kutuları ve boş alkol şişeleri binaların uzun zamandır balici, tinerci ve alkol alan kişiler tarafından kullanıldığını gösterdi.

Bu arada, geçtiğimiz aylarda polis ve belediye ekiplerini ortalaşa çalışmasıyla, devlet hastanesi yanındaki boş evden çıkartılan uçucu madde kullanıcılarının binanın camlarına ve kapılarına çakılan tahtaları kırarak içeri girdikleri ve burayı yeniden kullanmaya başladıkları da tespit edildi.

Heyet gezilerini yaparken, vatandaşların da görüşlerini dinledi. Bu tür evlerin çevresinde yaşayan vatandaşlar, evlerin içine kimin girdiğini bilmediklerini ve buraya gelen kişilerin tüm mahalle halkını rahatsız ettiğini dile getirdiler. Tüm bu rahatsızlıklarına karşılık, yetkilere şikayette bulunmayan mahalle halkından dilekçe ile belediye ve valiliğe müracaat etmeleri istendi.

Edirne Vali Yardımcısı Halit Deveci, evleri gezdikten sonra konu ile ilgili olarak, belediye ve emniyete yazılar yazılacağını belirterek, "Belediye boş olan yıkıntı evleri yıkabiliyorsa yıkması gerekli. Bunun başka çözümü yok. Eğer ev vatandaşa aitse bu evini korumalı. Polis ise buralarda sık sık kontroller yapacak. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olması gerekli. Bu tür yerleri yetkililere bildirmeliler ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalı. Bu tür yıkıntı evler bir kuruma bağlı ise geceleri buraya güvenlik görevlisi verilmeli" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2005 Pazartesi 16:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?