3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Tarım Bakanı Eker, sel bölgesini ziyaret etti

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Edirne'de taşkından zarar gören bölgeleri ziyaret ederek bilgi aldı. Bakan Eker, hükümetin Edirne'deki nehir taşkınlarından etkilenen vatandaşların sıkıntılarını gidermek için elinden geleni yaptığını belirterek, ilk tespitlere göre 317 bin dönüm tarım alanının su altında olduğunu söyledi.

Nehir taşkınlarından etkilenen bölgelerde inceleme yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Karaağaç Mahallesi'ndeki bir kahvehanede vatandaşların derdini dinledi. Bakan Eker, yaptığı konuşmada, "Geçen haftaki nehir taşkınının ardından ilk yapılan tespitlerde 317 bin dönüm tarım alanı sular altında kaldı. Zarar gören alanın 17 bin dönümünün buğday ve arpa ekili olduğunu, geri kalan alanda ise çeltik ekimi yapıldığını tahmin ediyoruz. Çeltik ekimi henüz başlamadığı için arazilerin bir kısmı boş bulunuyor. Taşkınlardan buğday ve arpa alanlarının hasar gördü. Buralardaki zararın sular çekildikten sonra tespit edilecek. Afetle ilgili Edirne'ye 1.5 milyon YTL gönderildi. Bu bölgede yaşayan vatandaşların SSK ve Bağ-Kur primleri de 6 ay ertelendi" dedi. Seddelerin onarımıyla ilgili olarak Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün 9 ila 10 milyon YTL ödeneği Edirne'ye aktardığını belirten Bakan Eker, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak Edirne'nin yağlı tohumlarla ilgili ayçiçeği ve mısır prim ödemelerini öne aldık. Müracaat yapanların primleri önümüzdeki hafta ödenmeye başlıyor. Buraya 20 milyon YTL para akışı olacak. Şeker pancarıyla ilgili de 7 milyon YTL olan prim alacakları bu hafta içinde ödenecek'' diye konuştu.

Bir vatandaşın, sel felaketine kalıcı çözüm bulunması ve seddelerin onarılması konusunda neler yapılacağı sorusu üzerine Eker, ''Meriç, Arda ve Tunca Nehirleri sınırları aşan bir konu. Bu birden fazla ülkeyi ilgilendiriyor. Dışişleri Bakanı'mızın da konuyla ilgili bilgisi vardır. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki nehirler konusunda çalışma yapılıyor. Bulgaristan'ın Maliye Bakanı önümüzdeki hafta Türkiye'ye geliyor. Onunla da bu konular görüşülecek. DSİ seddelerin onarımını sürüyor'' yanıtını verdi. Bakan Eker ve beraberindekiler, daha sonra Karaağaç Mahallesi'nde taşkından zarar görenler için kurulan çadır kente giderek vatandaşların sorunlarını dinledi. Eker, çadır kentte yaşayan Müşerref Katırcı ile görüşerek mağduriyetlerinin en kısa sürede giderileceğini söyledi. Eker, çadırda yaşayan 3 yaşındaki Sitem Demir'i de kucağına alarak bir süre ilgilendi.

AK Parti Edirne Milletvekili Ali Ayağ da, taşkından çeyizi zarar gören Türkan Özdemir'e çeyizini alma sözü verdi. Bakan Eker ve beraberindekiler, İpsala'daki taşkınları incelemek üzere Edirne'den ayrıldı.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 17:06:59
Güncelleme :13 Nisan 2006 Perşembe 00:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?