1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Çeşme, Vali Konağı'na taşınıyor

Yeni yapılan Edirne Belediye Sarayı'nın bahçesinde bulunan ve yapılan bina nedeniyle arada kalan tarihi Dertli Mustafa Efendi çeşmesi, eski vali konağı bahçesine taşınacak.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Vali Yardımcısı Abdulkadir Yazıcı, Edirne Belediye Başkan Vekili Serdar Yalçıner ve Belediye İmar Müdürü Nihan Akdere'den oluşan heyet, Fatih'in heykelinin dikileceği yer konusunu incelerken, Belediye Sarayı binasının yanında kalan Dertli Mustafa Efendi Çeşmesi'nde de inceleme yaptı.

Vali Miroğlu, "Bu çeşme dört taraflı çok güzel bir tarihi çeşme. Bu çeşmeyi vilayet binası bahçesine koyacağız. Fakat bu çeşmeden su akmazsa olmaz. Taşındıktan sonra mutlaka suyunun akması gerekli.

Dört tarafının bulunması geniş bir alanda güzel bir görüntüye neden olacaktır" diye konuştu.

Saraçhane Köprüsü'nün Yeniimaret semti istikametindeki girişinden eski terminal girişine taşınan ve şimdi de yeni yapılan Belediye Sarayı'nın duvarları arasına sıkışan tarihi Dertli Mustafa Efendi Çeşmesinin bir çok taşı ve çeşmenin dört tarafında bulunan sütunlar da kırılmış durumda.

Yetkililer, çeşmenin taşınma aşamasında çeşmedeki eksiklerin de giderileceğini belirtti. Çeşmenin taşınması için hazırlanacak plan ile birlikte Anıtlar Kurulu'na başvurulacak.
Kesme taştan yapılan çeşmenin cephe genişliği 1.80, yüksekliği 3.60 metre.

Her cephede satırda kalan üç dilimli kemeri, düz mermer ayna taşları ve modern muslukları, önlerinde yalakları bulunmakta. Dörtgen çeşme haznesinin köşelerinde demir sütunların kaide ve başlıkları yer almakta.

Dörtgen çatıyı tutan bu sütunlar arasında ucu volütlü dörder taş konsol, onun üzerinde sekizgen kaide üzerinde kubbesi bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2005 Cumartesi 14:19:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?