1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Fatih'in heykeline yer bulundu

Edirne'de doğan ve İstanbul'u fethetmek için kullandığı Şahan toplarını Edirne'de döken Fatih Sultan Mehmet'in heykeli Edirne'ye dikiliyor. Edirne Belediye Sarayı bahçesine dikilecek olan Fatih Heykeli'nin yüzü İstanbul'a doğru dönük olacak.

7 metrelik dev heykelin, 25 Kasım Edirne'nin kurtuluşu törenlerine yetiştirilmesi planlanıyor. İstanbul'u fethederek yeni bir çağ açan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme devrini başlatan Edirneli Fatih Sultan Mehmet'in heykeli 25 Kasım'a kadar yeni Belediye Sarayı bahçesindeki yerine konmuş olacak.

Fatih'in 7 metrelik heykelinin açılışının, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından yapılması bekleniyor. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Vali Yardımcısı Abdülkadir Yazıcı, Edirne Belediye Başkan Vekili Serdar Yalçıner ve Belediye İmar Müdürü Nihan Akdere'den oluşan heyet önceki gün Edirne Belediye Sarayı bahçesinde buluşarak Fatih Sultan Mehmet'in heykelinin yerinin tam tespitini yaptı.

Vali Nusret Miroğlu, heykelin 23 Kasım tarihine kadar dikilmesi gerektiğini belirterek, "Biz de bu şekilde 25 Kasım'da Kültür ve Turizm Bakanımızı Edirne'ye çağırır ve heykelin açılışını yaparız" diye konuştu.

Vali Miroğlu, çevresindekilere heykelin yüzünün de İstanbul istikametine bakması gerektiğini, bu şekilde heykelin daha anlamlı olacağını söyledi.

Edirne Belediye Başkan Vekili Serdar Yalçıner ise Edirne'nin bir kültür kenti olduğunu ve her adımından tarih fışkırdığını ifade ederek, "Edirnemizde heykelimizi dikeceğimiz bir meydan bulmakta zorluklar çektik. Heykeli dikebilmek için elimizde çok fazla yer yoktu. Önceleri Üç Şerefeli Camii yanına bu heykeli dikecektim.

Ama burasının dar bir mekan olması nedeniyle heykelin Belediye Sarayı bahçesine dikilmesine karar verdik.

Buranın çevre düzenlemesinin de yapılmasının ardından burayı bir heykel merkezi haline getireceğiz. Fatih'in heykelinin yanında Edirne'ye hizmet eden ünlü kişilerin heykelleri ve bir de Atatürk'ün heykelini dikeceğiz.

Edirne'yi bir kültür merkezi haline getireceğiz. Ayrıca burası halka açık bir park haline gelecek. Burasını geniş bir meydan haline getireceğiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2005 Cumartesi 14:07:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?