3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Sel felaketinde son durum

Bulgaristan'ın Arda nehri üzerindeki barajlardan aşırı miktarda suyu nehir yatağına bırakması sonucunda meydana gelen taşkınlar 'afet' boyutuna ulaştı.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Dışişleri Bakanlığı'na yazdıkları yazıda Bulgaristan'ın nehirlere bıraktığı normalin üstündeki su miktarı nedeniyle uyarılmasını istediklerini belirtti.

Bırakılan su miktarının çok fazla olduğunu belirten Miroğlu, ''barajlardan nehre bırakılan su bin metreküpü geçtiği zaman su taşkını yaşanıyor. Nehirlerdeki taşkın dolayısıyla durum iyi değil" açıklamasında bulundu.

Nehir taşkınları konusunda görüşmelerde bulunmak üzere bugün Bulgaristan'a gideceğini söyleyen Miroğlu, ''bu çerçevede Bulgaristan'ın Evros Valisi ve Yunanistan'ın Dedeağaç Valisi ile görüşeceğiz'' dedi.

Nehirlerde şu anda en yüksek seviyeye ulaşıldığını ifade eden yetkililer, geçtiğimiz yıl Meriç nehrinin debisinin en yüksek bin 200 metreküp/saniye olduğunu, bu yıl ise ilk defa bin 748 metreküp/saniyeye yükseldiğini söyledi.

Havanın durumu

Taşkının yaşandığı Edirne'de sabah saatlerinden itibaren kar yağışı da başladı. Nehirlerdeki su seviyesinin sürekli yükseldiğini belirten yetkililer, yazlık seddeleri aşan suların kışlık seddeleri de aşması durumunda felaketle karşı karşıya kalınabileceği uyarısı yaptı.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, bugün karla karışık yağmurun görüleceği ilde hava sıcaklığının 1 derece olduğunu, yarın da yine karla karışık yağmur yağışının beklendiğini ve hava sıcaklığının eksi 3 derece olacağını bildirdiler.

Karaağaç mahallesinden Yunanistan'a ulaşımın sağlandığı Lozan caddesi dün gece sular altında kaldı.

80 kişi tanklarla kurtarıldı

Sağanak yağış ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin taşması sonucu Karaağaç mahallesinde mahsur kalan 80 kişi tanklarla kurtarıldı.

Okulların tatil edildiği Karaağaç mahallesindeki 50'ye yakın evi su bastı. Mahalleye ulaşım TSK'ya ait araçlarla güçlükle yürütülüyor.

Meriç köprüsünün, kent merkezi tarafındaki Askeri Meriç Gazinosu ile Tunca nehri üzerindeki köprünün girişi de su altında.

Taşan Meriç ve Tunca nehirlerinin suları, bu sabah köprülerin üzerinden akmaya başladı. Yüksek yerlere çıkan çok sayıdaki köpek ise kurtarılmayı bekliyor.

Bölgede bulunan restoran, çay bahçesi ve bağ evleri su altında kalırken, bazı barakalar yıkıldı, ağaçlar kökünden söküldü.

Kanuni ve Yalnızgöz köprüleri de ulaşıma kapandı. Pazarkule sınır kapısından da ulaşım yapılamıyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 14 Mart 2006 Salı 11:44:25
Güncelleme :14 Mart 2006 Salı 12:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?