3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Sel felaketinin ardından

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Edirne'deki sel felaketinde zarar gören SSK ve Bağ-Kur'luların prim borçlarının ödenmesinin 6 ay süreyle erteleneceğini bildirmesine rağmen çifçiler, borç erteleme yerine zararlarının birebir karşılanmasını istiyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne merkez ve ilçeler dahil 400 bin dönüm arazinin sular altında kaldığını belirtti. Yorulmaz, "Sular çekilmeden zararı tespit etmek mümkün değil. Merkez ilçede 15 bin dönüm ekili alanın sular altında kaldığını tahmin ediyoruz. Diğer arazilerin boş olduğunu ve zarar olmadığı söyleniyor ancak su, arazilerde çok büyük tahribat yaptı. Bu da bir yük getirecek çifçiye. Karaağaç'ta arazileri gördüm içim acıdı. Sular çekilmeden bu tahminleri yürütmek çok zor olacak, inşallah bizim beklediğimiz kadar değildir, zarar azdır. Benim kendi şahsıma ait 270 dönüm ekili arazim sular altında kaldı" dedi.

Merkeze bağlı Avarız Köyü'nde arazileri sular altında kalan vatandaşlar ise, "Su altında kalan arazilerden bir kısmı boş ama ekili arazi de var. Hepimizin borcu var, borcu olmayan kimse yok. Alınan bu karar çok iyi ama bizi rahatlatmaz, ekili arazilerdeki zararın birebir karşılanması gerekir. Şu ekili alanlar su altında, bunlar tekrar ekilecek, bu da ayrı bir yük getirecek" diye konuştu.

Avarız Köyü Muhtarı İsmail Özkan, çoğunluğu ekili olan 8 bin dönüm arazinin sular altında kaldığını ifade ederek, "Köyümüzde 8 haneye su girdi, boşaltmak zorunda kaldılar. Köylünün borcu var. Ekili anlanlardaki mahsul bozulmuş durumda, bunların ek bir işçiliği ve masrafı var, bunların devlet tarafından dikkate alınması lazım. Alınan bu karar iyi bir girişim, inşallah devlet bu konuya eğilir. Bir sürü insanın Bağ-kur, sigorta ve banka borçlarının yapılandırılması iyi bir girişim. Tabii ki biz zararlarımızın birebir karşılanmasını istiyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Mart 2006 Cuma 19:18:33
Güncelleme :17 Mart 2006 Cuma 19:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?