3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Taşkınlar için uluslarası toplantı

Meriç, Arda ve Tunca Nehirleri'ndeki taşkınlardan etkilenen Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'daki belediyelerin başkanları, Edirne'de biraraya gelerek, çözüm yollarını tartıştı.

Yunanistan'ın Evros Valisi Nikos Zambunidis, Edirne Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda, her yıl taşkınlar sonucu büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Soruna mutlaka çözüm bulunması gerekiyor. Son taşkınlarda bölgemizde 400 bin dönüm arazi sular altında kaldı, 150 ev de su baskınından etkilendi. Taşkınlar nedeniyle altyapılarımız çok zarar gördü. Tarım alanlarımız yok oldu. Hükümetten özel önlemler almalarını istedik. Çünkü bunun tekrar yaşanacağını biliyoruz" dedi. Nehir taşkınlarının önlemesi için Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'de, hükümetlere baskı yapılması gerektiğini belirten Zambunidis, "Nehir taşkınlarında üç ülke arasında işbirliği sağlamalıyız. Taşkınlardan kurtulmak için nehir yataklarının temizlenmesi ve genişletilmesi gerekiyor. Bunu üç ülkenin oluşturacağı 1 milyar avroluk bütçeyle çözümleyebiliriz. Bu rakam bizi korkutmasın. Çok büyük bir para değil. En kötü durumda bile üç ülkenin özkaynakları buna yeter. Bu bütçeden ülke başına 350 milyon avro düşecek. Zaten bunu her yıl ürün zararı, çiftçi tazminatı ve altyapı için harcıyoruz. Ortak bir bütçeyle sorunlarımızı daha kolay aşabiliriz" diye konuştu. Sorunun uluslararası hale getirilmesi gerektiğini de ifade eden Zambunidis, üç ülke hükümetinin ilgisini buraya çekmek için genel greve gidilerek, nehir taşkınlarından kurtulmak istediklerinin gösterilmesi gerektiğini söyledi. Zambunidis, "Belirlenecek bir zamanda işyerlerini kapatarak dünyanın ilgisini buraya çekebiliriz. Önemli olan aynı noktada buluşmaktır. Ancak bu şekilde ortak iradeyle çözüm üretilebiliriz. Üç ülkenin başbakanlarını Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ın bir noktada buluştuğu ''Barış Adası''na davet ederek ne kadar kararlı olduğumuzu gösterebiliriz. Başbakanlarımıza bir çağrı yapalım ve hep beraber Barış Adası'nda buluşalım. Bunun için önceden bir tarih saptamalıyız. O gün yaşam dursun ve dünyaya çok kuvvetli bir mesaj verelim. Kimse şaka yapmadığımızı anlasın" şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de, ortak çalışma grubu oluşturarak çalışmalara başlanması gerektiğini ifade ederek, yaşanan nehir taşkınlarının üç ülkeyi de etkisi altına aldığını, sorunu çözmeye güçlerinin yetmediğini, siyasilerin de kendilerine katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Toplantının amacının üç ülkenin yetkililerinin dikkatini, nehir taşkınlarına çekmek olduğunu belirten Sedefçi, "Toplantıda alınacak sonuç bildirgesi hükümet yetkililerine gönderilmeli. Bundan sonraki toplantılarımızda durum değerlendirmesi yaparak olayla ilgili gidişatı belirlemeliyiz. Bir sonuç alamadığımızda ise genel greve giderek dünyanın dikkatini buraya çekebiliriz" dedi.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Doğal Facialar ve Sanayi Kazalarından Sorumlu Devlet Bakanı Emel Ethem'in danışmanı Şirin İbrahimova ise, toplantının ülkeler arası barışı daha da geliştireceğine inandığını vurguladı. Bulgaristan'da yaşanan nehir taşkınlarında binlerce kişinin evsiz kaldığını, eşyalarının yok olduğunu ifade eden İbrahimova, kendi hükümetlerinin zarar gören vatandaşlara yardım yapacağını söylediğini bildirdi.

Toplantıda hazırlanan ortak bildirinin üç ülkenin başbakanlarına gönderilmesi ve 12 Mayıs Cuma günü Yunanistan'ın Orestiada kentinde tekrar toplantı yapılması kararlaştırıldı. Toplantıya, Edirne'nin İpsala ve Meriç, Yunanistan'ın Orestiada, Nea Vissa, Souflu, Trigona ve Feres ile Bulgaristan'ın Elhova, Dimitrovgrad, Krumovgrad ve Kırcaali belediye başkanları katıldı.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 18:33:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?