1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Vakıf malını gaspeden yandı

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 92 yıl Osmanlı'ya başkentlik yapan Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yapılan metruk haldeki Muradiye Camii ve çevresindeki resterasyon çalışmalarını denetledi.

Tarihi eserlerle ilgili endişelerini Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ile birlikteki gazetecilere dile getiren vatandaşlar, güvenlik görevlisi verilmesini, aksi takdirde bir gün sonra Muradiye Camii'nin tahrip edilip eski haline dönmesinden korktuklarını belirtti.

Ayyaşların mekan olarak camiyi kullandığı, trilyonlar harcanıp yapılan çalışmaların güvenlik verilmemesi halinde yazık olacağını vurgulayan vatandaşlar, Muradiye Camii çevresindeki halkın tarihi eserleri tahrip ettiklerini ileri sürdü.

Duydukları karşısında şok olan ve tarihi eserlerin onarımından ziyade korunmasının daha önemli olduğunu kaydeden Genel Müdür Beyazıt, olay yerinde yetkililere talimat vererek, Edirne'deki tarihi binalar için güvenlik oluşturulması, bu yönde hizmet alımına gidilmesini istedi.

Genel Müdür Beyazıt, Türkiye'de yaptıkları ve bitme aşamasına gelen envanter çalışmasına göre 18 bin 200 tane cami, kilise ve havra bulunduğunu, tüm bunların Vakıflarca güvenliğinin sağlanmasının ise imkansız olduğuna dikkat çekip, yakındı.

Belediyeler, valilikler ile güvenlik güçlerine ve vatandaşlara bu konuda büyük görevler düştüğünü kaydeden Beyazıt, Muradiye Camii çevresindeki halkın ilgisini ve dikkatini çekebilmek için için çocuklara para verip, tarihi eserleri korumları için gönüllerini kazanmaya çalıştı.

Genel Müdür Beyazıt ayrıca, vatandaşın kendilerinin tarihi eserlerin yapılmasını istediklerini ancak diğer yandan halkın bu eserlere sahip çıkmadığından yakındığını belirterek, Türkiye'de her bir eserin başına güvenlik verebilmenin zorluğuna anlattı.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, yazılı ve görsel basının İstanbul ve Ankara temsilcilerinden oluşan bir grup gazeteci ile birlikte vakfa ait eserlerin resterasyon ve onarımıyla ilgili çalışmaları takip ettiği Edirne'de, tarihi eserlerde proplemlerde mali boyut olmadığını, kendilerinin yıkılmış, onarılması gereken tarihi binaların aslına uygun olarak yapabilmek için uzman, mimar, işçi ve ustalara ihtiyaç duyduklarını ve bu konuda kadro sıkıntısı yaşadıklarını açıkladı.

Beyazıt; "Bütçe ve parasal sorunumuz yok. Türkiye'de ecdadımızın yaptığı tarihi eserlerin her birisi bir şaheserdir. Bu eserleri anlayıp bilebilen uzman ekipler yetiştirilmesi gerekiyor" dedi.

Beyazıt ayrıca, bu zamana kadar yapılmayan envanter çalışmaları yapılarak, vakfa ait tüm eserlerin gaspçılardan geri alınması için çalışmaların da başlatıldığını açıkladı. "Vakfın malını kimseye yedirmeyeceğiz" diyen Beyazıt, vakfa ait tüm tapu taramalarının bitirildiğini, belediyelerde veya şahısların mülkiyetine geçmiş tüm gayri menkullerin, kira vermeyen vakıf kiracılarından geçmişe yönelik ücretlerinin geri alınacağını bildirdi.

Türkiye genelinde 2 yılda 400 tarihi binanın resterasyon ve onarım çalışmalarını bitirdikleri bilgisini veren Genel Müdür Beyazıt, Edirne'de Süle Çelebi Camii resterasyon çalışmalarında eline çekiçi alarak, mermer döşemesi yapıp, gazetecilere yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 15:56:03
Güncelleme :18 Eylül 2005 Pazar 17:23:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?