20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Tek ev için vergi ödemeyecekler

Büyükşehir Belediyesi İstanbul Özürlüler Merkezi’nin (İSÖM) toplumu özürlülük konusunda bilgilendirmeye yönelik çalışmaları devam ediyor. İSÖM bünyesi altında hizmet veren Beykoz Toplum Temelli Rehabilitasyon (TTR) Birimi tarafından düzenlen panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Yeni Özürlüler Yasası'nı anlattı.

Beykoz Belediyesi Düğün Salonunda yapılan ve ilginin büyük olduğu törene katılan Ayva, özürlülerin yasayla ilgili sorularına cevap verdi. Bu yasanın özürlülüğün önlenmesi ve özürlülerin sorunlarını çözmeye yönelik düzenlemeler getirdiğini ifade eden Ayva, “Artık özürlünün toplumsal hayata eşit katılımını sağlamak için önünde engel olabilecek tüm düzenlemeler kaldırıldı.” dedi. Yasanın neler getirdiğini kısa başlıklar altında anlatan Ayva, şu maddeleri sıraladı:

Yeni Özürlüler Yasası neler getirdi?

1-İşe alım sürecinde özürlülerin aleyhine olabilecek uygulamalara gidilemeyecek.
2-Özürlülerin eğitim alması hiç bir gerekçeyle engellenemeyecek.
3-Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olduklarını sağlık raporu ile kanıtlayan ve bakacak kimsesi bulunmayanlara aylık bağlanacak.
4-Sosyal güvenliği olmayan 18 yaşından küçük şeker hastalarının insülün ve diğer ilaç giderleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan karşılanacak.
5-İşitme özürlülerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması için Türk Dil Kurumu "Türk İşaret Dili istemi" oluşturacak.
6-Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, yol, kaldırım, yaya geçidi, park ve spor alanları gibi umuma açık birimler ve toplu taşıma araçları, 7 yıl içinde özürlülere uygun hale getirilecek.
7- Özürlüler tek evleri için vergi ödemeyecek.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2005 Perşembe 09:27:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?