19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET
Belediye Sayfaları

Kemalizm pragmatik bir ideolojidir

Kemalizm sadece  tarihsel bir olay değil, Türk toplumunun tüm sorunlarının çözümünde kullanılacak ve ileriye dönük sürekli bir dinamizmdir. Ulusal Egemenlik, Milliyetçilik, Laiklik, Pragmatik, Akılcılık gibi ilkelere sahip olan Ulusal Modernleşme ideolojisidir. Ve tüm dünya ülkelerinin ilgi odağı olmuştur, olmayada devam edecektir.Çünkü evrensel değerlere sahiptir. Ancak, bu evrensel değerler  kuşaktan kuşağa aktarılmalıdır.

Günümüz siyaset bilimcileri ideolojileri 2  ana grupta değerlendirmektedirler.

Marksist-Leninizm sol'un, National Sosyalizm ve Faşizm sağ'ın doğmatik ve totaliter ideolojileridir. Demokratik olan ideolojilerin temeli doğmatizm değil, pragmatizm dir.Mutlak ve değişmez gerçekleri savunduğuna inanan "doğmatizm" e karşı " pragmatizm mutlak gerçek yerine, " deney " e yani akıl ve bilimin gözlem ve bulgularına dayanan, zaman içinde değişen gerçekleri de kabul eder.

Faşizm'in  " üstün ırk "  , Marksist-Leninizm'in " sınıf" yada "sınıf kavgası" , Liberal Kapitalizm'in  "Görünmez el " gibi değişmez ve " doğmatik " kavramlara dayanmasına karşılık, Özgürlükçü Demokrasi ideolojileri akıl ve bilimin verilerine göre değişen gerçekleri kabul eder.

Kemalizm, bir yandan akıl ve bilime dayandığı yani, " Pragmatik " bir nitelik taşıdığı , diğer taraftan " Ulusal Egemenlik " ilkesinden yola çıktığı ve özgürlükçü plüralist toplumun yaratılmasını öngördüğünden " Pragmatik " ve " demokratik " ideolojiler arasında yer alır.

Kemalizm'in bir " Ulusal Modernleşme ideolojisi olduğu ve pragmatizm, pozitivizm ve realizmi içeren bir plüralizm'e laiklik, Ulusal Egemenliğin, siyasi ve sosyal temeli olan halkçılık ve ekonomik görüşü yansıtan ampirik devletçilik gibi ilkelere ve mesajlara dayandığı da ortadadır.

Toplumumuzun, siyasetçilerimizin ve aydınlarımızın en büyük hatası " Kemalizm" e, Kemalizm dışında ayrı ve çok kez " ithal marka " bir ideoloji aramak ve onu Marksist-Leninist, National Sosyalizm, Faşizm ve Liberal Kapitalizm gibi katı, doğmatik ve totaliter ideolojilere oturtmak girişimi ve özentisi olmuştur.

Türkiye gibi gelişme yolundaki ülkelerin en baskın ve yaygın ideolojisi " modernleşme " veya " çağdaşlaşma " akımıdır.

Çağdaşlaşma ideolojisi olarak tanımlanan bu akımın bir takım nitelikleri mevcuttur. Bu niteliklerin birincisi, katı doğmalara dayanmayıp, akıl ve bilimden esinlenen pragmatik, rasyonalist ve esnek bir ideoloji olması ve bu anlamda katı ve doğmatik ve totaliter ideolijilerden farklı olarak Ulusal Egemenliğe, İnsan Haklarına dayalı bir hayat tarzı oluşturulmasıdır.

Çağdaşlaşma ideolojisinin diğer niteliği " laiklik " ilkesini benimsemesidir. Dini Fanatizm, her türlü modernleşme, çağdaşlaşma ve yenileşme hareketlerine karşı engel teşkil etmektedir. Din-vicdan-ibadet özgürlükleri , ferdi bir müessese olarak devletin güvencesinde olup, toplumun çağdaşlaşmasına engel olma girişim ve eylemlerine yer yoktur.

Modernleşme-Çağdaşlaşma ideolojisinin en önemli niteliği bunun " Milliyetçi-Ulusal " bir nitelik taşımasıdır.

Bütün bu amaç ve nitelikleri " Kemalist Modernleşme" örneğinde bulmak ve görmek mümkündür. Çağdaşlaşma hareketinin bir ideoloji olarak ele alınması için onun millete dayanması yani "Milliyetçi- Ulusçu"  Ulusal bir nitelik taşıması gerekmektedir.

 

gsenyigit@e-kolay.net

 

 

 

 

 

Gökçen ŞENYİĞİT- Beşiktaş/İSTANBUL
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2004 Cumartesi 23:38:55
Güncelleme :6 Temmuz 2004 Salı 00:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?