2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Metin'den suçlama

Hükümetin tek kişilik kararnameyle merkeze aldığı Kırklareli Valisi İsmet Metin, "Burası muz cumhuriyeti değil, yargıya gideceğim" dedi.

Kırklareli Valisi Metin düzenlediği basın toplantısında, kendisinin görevden alınarak Merkez Valiliği'ne atanmasına yol açan süreci anlattı. Kırklareli AK Parti Milletvekili Gökhan Sarıçam ve İl Genel Meclisi üyeleriyle ters düştüğü, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kenti ziyareti sırasında refakat etmediği gerekçesiyle tek kişilik kararnameyle Merkez Valiliği'ne alındığını öne süren Kırklareli Valisi İsmet Metin, yaşadıklarına tepki gösterdi. Metin, "Burası muz cumhuriyeti değil. Birilerinin kişisel onurunu tamir için isteyenin istediğini yapamaması lazım. Ağrı, Bingöl valiliği yapmış, 2 bin PKK'lıyı temizlemiş bir valiyi emekliliğine iki ay kala hükümet merkeze alır mı?" dedi.

Kırklareli Milletvekili Gökhan Sarıçam ile İl Genel Meclisi'ne genel sekreter atanması ve Lüleburgaz'da İmam-Hatip Lisesi olarak yapımı devam eden binanın Lüleburgaz Kız Meslek Lisesi'ne tahsisi konusunda ters düştüklerini belirten İsmet Metin, "Ben İl Genel Meclisi'ne Özel İdare Müdürü arkadaşımızın genel sekreter olarak atanmasını istemiştim. Milletvekili ise kendi görüşüne yakın birisini önerdi. Ben buna karşı çıktım. Bunun dışında Lüleburgaz'da yıllardır yapımı devam eden İmam-Hatip Lisesi'nin Kız Meslek Lisesi'ne tahsisine karşı çıktı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ilimize ziyareti sırasında buranın Orta Asya ve Balkanlar'a imam-hatip yetiştiren bir okul olarak açılmasını talep etti. Ben bunun uygun olmayacağını söyledim ve karşı çıktım. Karşı çıkma nedenim de, eğer Balkanlar ve Orta Asya'ya yönelik imam-hatip yetiştirilecekse, il merkezinde 350 öğrenci kapasiteli halen 150 öğrencisi bulunan bir imam-hatip lisesinin bulunduğu, ayrıca tamamen bu amaca yönelik yapılmış Tekirdağ'da bir imam-hatip lisesinin bulunduğunu söyledim" diye konuştu.

Milletvekili Sarıçam ile ters düştüğü dönemde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Kırklareli'yi ziyaretinin gündeme geldiğini belirten Metin, Bakan Unakıtan'ı Babaeski Kaymakamlığı önünde karşıladığını söyledi. Metin, "İstiklal Marşı'nın okunması sırasında benim solumda olan Sarıçam bizi iterek yanımıza geldi. Törende bakana plaketi benim vermem gerekirken milletvekili Sarıçam'a verdirdiler. Bakan Unakıtan törenden sonra camiye girdi. Uzun bir süre bekledik, sorduğumda bakanın arka kapıdan çıktığını ve parti merkezine gittiğini öğrendim.

İl merkezinde de bana hiçbir bilgi verilmeden parti il merkezine gittiğini öğrendim. Eşimin rahatsız olduğunu belirterek, kendisine refakat etmek üzere bir vali yardımcısı arkadaşımı görevlendirdim. Ancak daha sonra bakanın Kırklareli Valiliği ziyaretini iptal ettiğini öğrendim ve kendisine refakat eden vali yardımcısıyla kaymakamlara emir vererek geri çektim. Benim Bakan Kemal Unakıtan ile herhangi bir sorunum yok. Ben bakanın bu yapılanlara sessiz kalmasına üzüldüm" açıklamasında bulundu.

"YARGIDA HAKLI ÇIKSAM BİLE KIRKLARELİ VALİLİĞİ'NE GERİ DÖNMEM"
İsmet Metin, kendisi hakkında Merkez Valiliği'ne atanması konusunda Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan kararnamenin bir süre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından imzalanmadığını, büyük ihtimalle kendisinin daha sonra imzalanmasını istemesi üzerine imzalandığını söyledi. Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası muz cumhuriyeti değil. Birilerinin kişisel onurunu tamir için isteyenin istediğini yapamaması lazım. Ağrı, Bingöl Valiliği yapmış, 2 bin PKK'lıyı temizlemiş bir valiliği emekliliğine 2 ay kala hükümet merkeze alır mı? Almak isterse alamaz, alamadı. Kararnameyi imzalatsaydılar. Köşk o tarihe kadar imzalamadı. Cumhurbaşkanının ifadesi var 'İsmet Metin'in imzasının altında benim imzam olmaz' diye. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'nin bana beyanı; gitsin, başbakana sorsun. Bu kadar açık söylüyorum. Ali, Veli, Maliye Bakanı üstüne çekmesin. Bu anayasa düzenidir. Bu Anayasa düzeninde dengeler vardır, kurumlar vardır. Meclis vardır, hükümet vardır, Cumhurbaşkanlığı makamı vardır, üniversite vardır. Basın ve kamuoyu vardır."

Kırklareli Valisi İsmet Metin son olarak yargıya gideceğini belirterek, "İçişleri Bakanlığı bana emekli olmamı, aksi halde soruşturma açarak ceza vereceklerini ve Merkez Valiliği'ne çekeceklerini belirtti. Ceza verirseniz verin dedim. Öğrendiğim kadarıyla uyarı cezası verilecek. Ben hakkımda açılan hem adli hem de idari soruşturmanın sonuçları için yargı yoluna gideceğim. Ben yargıda haklı çıksam da buraya tekrar Kırklareli Valisi olarak gelmeyeceğim. Ancak benden sonra görev yapacak vali arkadaşlarım için böyle bir teamülün ortadan kalkmasını istiyorum. Ancak bu yapılanlar devlet geleneğimiz açısından şık olmamıştır" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 16:08:21
Güncelleme :29 Kasım 2005 Salı 17:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?