3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Tarikatçı yapı isteniyor

Kırklareli Valisi İsmet Metin, il genel sekreterliğine ''tarikatçı'' birisinin getirilmesine karşı çıktığı için görevden alındığını iddia etti.

İçişleri Bakanlığı'nca Kırklareli Valisi İsmet Metin 'in emekliliğine 2 ay kala merkeze alınması, AKP'nin illeri nasıl yönetmeye çalıştığını gözler önüne serdi. Vali Metin, il genel sekreterliğine ''tarikatçı'' birisinin getirilmesine karşı çıktığı için görevden alındığını vurguladı.

Kırklareli Valisi İsmet Metin, merkeze alınmasının ardındaki gerçekleri Cumhuriyet 'e anlattı.

AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam ile çeşitli sorunlar yaşadığını kaydeden Metin, 20 yıldır bekleyen bir binaya kız meslek lisesini taşımak istediklerini, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmiş binanın Din İşleri Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildiğini vurguladı. Metin, AKP'li Sarıçam'ın Balkanlar'a ve Ortaasya'ya imamların buradan yetiştirilmesi önerisini gündeme getirdiğini belirterek ''Bakan beyle görüşerek tahsisi değiştirttik. Benim Milli Eğitim Bakanı ile bir sorunum yok. Ancak Sarıçam ısrarcı oldu. Ters düştük... Valilikten ayrılmadan kız meslek lisesini oraya taşıyacağım'' dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'ın ili ziyaretinde Başbakanlığın milletvekillerine törenlerde söz verilmemesi emrine karşın, Sarıçam'ın Borsa Başkanı'nı yönlendirerek kendisine söz verdirdiğini, Vali olarak kendisinin ise söz almasını engellediğini kaydetti. Metin, ''İstiklal Marşı söylenirken yerini beğenmemiş, beni omuzlayarak Bakan beyle durduğum platforma çıkıp, İstiklal Marşı'nı çok çirkin söylemeye kalktı. Bakan bey ne müdahale etti ne de ikaz'' dedi.

Bakanın programında olmamasına karşın devlet geleneğine aykırı şekilde kendisine bilgi verilmeden partiye götürüldüğünü anlatan Metin, ''Valiye bilgi verilmeden bakan her istediği yere gidemez. Bizim hiçbir tedbirimiz olmadan yürüyerek çarşıdan partiye gittiler. Ben de buna tepki koydum ve oradan ayrıldım'' dedi. Metin, uzunca süredir kendisinin Kırklareli'nden ayrılmasını hedefleyen tavırlar sergilenmeye başlandığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı'nın 6 aydır İl Genel Sekreteri onayını vermediğine işaret eden Vali İsmet Metin, şunları söyledi: ''Kendileri bir tarikatçı kişiyi istiyorlar. Ben de onu teklif etmedim. Valileri by-pass edip kendilerine uygun yapı içinde hükümeti götürme anlayışıyla kurgulanmış bir düzenleme bu. İl özel idarelerinden valileri tümüyle enterne edemediler. Fiilen işin yürütülmesine ilişkin encümen başkanlıklarına genel sekreter atayıp, Meclis'lerde de içinden seçilmiş başkanla, il özel idarelerini örtülü şekilde yönetme politikası bu.''

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şehabettin Harput 'un kendisine ''merkezi iste ya da emekli ol'' dediğini aktaran Metin, ''Kabul etmedim. 'Geçici görevle alacağız' dediler. Ben de alın dedim. Kişisel kaygımız yok'' dedi.

Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 15:47:59
Güncelleme :20 Kasım 2005 Pazar 11:46:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?